La UAB obre la possibilitat de crear un gran campus de salut i tecnologia a Sabadell

La UAB i Sabadell plantegen crear un gran d'Infermeria a la capital vallesana que pugui portar a un futur campus a la ciutat

El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, considera que crear un grau d’Infermeria a Sabadell seria una oportunitat per a crear un gran campus a la capital vallesana. Lafuente, que va ser elegit rector el 28 d’octubre, recorda, però, que la decisió de crear els estudis depèn de la Generalitat, un cop l’Ajuntament de Sabadell també ha avalat la petició de manera unànime a través del ple municipal.

La proposta per crear el nou grau neix de Sabadell, amb una entesa a nivell polític i universitari per treballar en el desenvolupament d'un Parc de Salut com a aposta estratègica de ciutat. Això passa, entre d'altres, perquè la UAB pugui instal·lar a la ciutat els nous estudis, concretament a l'edifici de l'antiga indústria Artèxtil, ara municipal.

Segons dades del consistori requeriria uns 150.000 euros posar-los en marxa i el seu cost de funcionament uns 700.000. "Per a nosaltres és molt important el campus de Sabadell", admet Lafuente, que assegura haver parlat ja tres cops amb l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, des de la seva investidura com a rector. Farrés destaca que la presència de la UAB a la ciutat és ferma amb l'existència del campus al sud del barri de Covadonga i amb la unitat docent de Medicina a l'hospital Parc Taulí, situat al nord del mateix barri. A mig camí entre aquests dos espais hi ha l'Artèxtil.

"Estic a favor que s'hi faci el grau”, assenyala Lafuente, que recorda que veu Sabadell com una oportunitat per a la universitat. En aquest sentit defensa "una amalgama d'estudis a Sabadell, entorn de la salut, de la tecnologia i l'economia", afegeix

No obstant, recorda que la decisió de crear-hi un grau depèn de la Generalitat, tant de la Direcció General d'Universitats com del Departament de Salut. "Estaríem encantats", assegura, tot i que assenyala que a dia d'avui no es contempla un increment de places de manera immediata.

 

Javier Lafuente en una entrevista a l'ACN. FOTO: Àlex Recolons

Javier Lafuente en una entrevista a l'ACN. FOTO: Àlex Recolons

Defensa de la presencialitat

Lafuente entoma el màxim càrrec de la universitat en un moment de pandèmia que ha fet trontollar tots els programes a docents, i on la vessant telemàtica s'ha imposat com a mesura d'urgència. No obstant, defensa que a la UAB es prioritzarà l'activitat presencial, si bé contempla canvis a curt termini.

"Tindrem classes gravades, amb programes informàtics que permetin fer simulacions, tot això ens permetrà organitzar-nos, però sempre serem una universitat presencial", explica el rector. És per això que defensa l'ús de vídeos, per exemple, per poder tornar a assistir a classes magistrals, lliçons o exemples gràfics sobre com desenvolupar una pràctica, però sempre com a element complementari.

En aquest sentit, planteja un sistema en què els alumnes disposin de material informàtic, així com programes especialitzats per al desenvolupament dels seus estudis, a preus ajustats. Es tractaria d'un servei que poguessin oferir empreses externes amb descomptes i un mecanisme amb assegurança per fer front a imprevistos als que es poguessin trobar els alumnes, com ara reparacions o mal funcionament dels sistemes informàtics.

Per aquest motiu, es mostra a favor d'una millora del sistema de finançament del sistema públic universitari, conscient, però, de la situació econòmica derivada de la pandèmia i de les prioritats que cal afrontar, si bé recorda que s'ha experimentat un increment d'un 25% d'alumnat aquest curs. De la mateixa manera, aposta per una millora de la xarxa de mobilitat per accedir a la universitat, sobretot al campus de Bellaterra, que es troba separat de qualsevol nucli urbà.​

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.