Bombers de Cerdanyola participen en el rescat de l'excursionista perdut a Setcases

L'home va ser trobat el dilluns 29 de novembre amb hipotèrmia severa i va morir hores després a l'hospital

El Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de Cerdanyola del Vallès va participar, aquest dilluns 29 de novembre, en les actuacions de rescat de l'excurionista perdut a Setcases. Cap a les 15.30 h de dilluns L'home va ser trobat en estat d'hipotèrmia severa i va morir hores després a l'hospital. 

Segons informa Bombers, l'home estava colgat sota la neu a la zona de la Font d'en Xavier, al nord de l'estació d'esquí Vallter 2000. Una estona abans, un dels gossos de venteig del Grup Caní de Recerca dels Bombers havia marcat l'indret. Des de Mossos d'Esquadra informen que la triangulació del telèfon mòbil ha estat clau en la seva localització en unes condicions meteorològiques molt adverses.

Treballs de recerca des de diumenge

L'home, de 47 anys, veí de Camprodon i amb experiència en muntanya, va aparcar el seu vehicle el diumenge 28 de novembre de bon matí a l'aparcament de l'estació de Vallter. Al voltant de les 9 del matí les càmeres de l'estació el captaven entomant el camí cap a la Portella de Mantet. A primera hora de la tarda, la família, preocupada perquè no tornava, va donar l'avís als serveis d'emergències.

Els Mossos d'Esquadra van fer la triangulació del mòbil per establir un perímetre de recerca que superava les 4 hectàrees d'extensió. De la seva banda, els GRAE, bombers voluntaris de Camprodon i d'altres parcs de Girona van iniciar una recerca per Les Xemeneies (on hi havia hagut una allau), la Portella de Mantet, les Marmotes, Ulldeter i el Coll de la Geganta, entre d'altres indrets. La sensació tèrmica durant la nit va superar, a estones, els -30 graus.

Segons informa Bombers en un comunicat, a les 7 del matí de dilluns es va desplegar un operatiu que va arribar a comptar amb 9 dotacions de Bombers, entre elles un helicòpter, dues dotacions del GRCR, GRAE d'Olot i de Cerdanyola del Vallès i Bombers dels parcs propers i de la Regió d'Emergències Centre. A mig matí, la meteorologia extrema va obligar a retirar primer els voluntaris i després els especialistes. Les tasques de recerca sobre el terreny, finalment, es van reprendre a les 13 h, un cop va millorar la meteorologia.

A les 15.38 h, pocs minuts després de descolgar-lo, els efectius van traslladar la víctima, primer en llitera i després en moto de neu, fins les instal·lacions de l'estació d'esquí. Un cop feta la primera atenció per part d'una unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), un helicòpter medicalitzat es va evacuar a l'Hospital Vall d'Hebron. Allà va morir hores després a causa de la hipotèrmia causada per haver passat diverses hores al ras.

Personal de l'estació d'esquí van informar aquest diumenge que havien parlat amb ell i que li constava l'alerta per possible mal temps, així que probablement hagués desistit de fer una passejada llarga i estaria per sota el Coll de la Marrana, tal i com, efectivament, ha resultat ser-hi. El fet que el seu mòbil donés senyal i estigués cobert per una operadora estatal i no pas francesa reforçava aquesta hipòtesi.

En l’operatiu de recerca hi han treballat, a més dels efectius de Bombers de la Generalitat, unitats dels Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, experts en suport psicològic, ambulàncies i un helicòpter del SEM, experts en muntanya de la Vall de Camprodon, amics i familiars de la víctima.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.