La UAB lidera una tecnologia per convertir el CO₂ en bioplàstics i additius

El projecte pot reduir la petjada de carboni de la indústria química i afavorir l’economia circular

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha liderat un projecte internacional que ha desenvolupat una nova tecnologia per transformar les emissions de CO₂ en compostos útils com bioplàstics i additius per a alimentació animal. La metodologia combina processos electroquímics i biològics per convertir el CO₂ en metanol i àcid fòrmic, que després serveixen com a base per obtenir diversos àcids orgànics d’interès industrial.

Els compostos obtinguts poden utilitzar-se en la mateixa planta industrial, afavorint la circularitat dels processos i reduint la dependència de combustibles fòssils. També s’hi han integrat sistemes per recuperar nutrients dels residus industrials i reutilitzar-los en el mateix procés de producció.

El projecte, anomenat VIVALDI, ha tingut un pressupost de 7 milions d’euros i ha reunit 16 socis de diferents països europeus, entre empreses biotecnològiques, tecnològiques, universitats i centres de recerca. Ha estat liderat pel grup GENOCOV amb la participació del grup ENG4BIO, tots dos del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB.

Segons la universitat, aquesta tecnologia pot ajudar a reduir la petjada de carboni de les bioindústries, disminuir la dependència de combustibles fòssils i promoure un model de producció més circular i sostenible. El sistema s’ha validat amb proves reals que han permès fabricar coberts de bioplàstic i millorar diversos processos de producció.

Els resultats es van presentar el 5 de maig a Barcelona en la conferència final del projecte, després de quatre anys de treball dins del programa europeu Horitzó 2020.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.