Cerdanyola, un dels únics quatre municipis amb vot accessible per a persones cegues

A la resta de processos electorals està garantit el dret al vot accessible i secret

Per segona vegada en unes eleccions municipals, Cerdanyola del Vallès és un dels pocs municipis de tot l'Estat que garanteix el vot accessible i secret a les persones cegues. Aquest 28 de maig, les persones que han sol·licitat aquest tipus de vot han pogut disposar d'un kit en braille que els permet exercir el seu dret sense haver de dependre d'una persona que els llegeixi la butlleta. El col·lectiu de persones cegues a Cerdanyola celebra que es mantingui la iniciativa del consistori, però reclama que aquest sistema de vot es faci universal a tots els municipis.

Els cerdanyolencs José Ángel Carrey i Meritxell Aymerich són president i responsable de comunicació l'ACIC, respectivament. Com a portaveus de l'Associació Catalana per a la Integració de les Persones Cegues han explicat, aquest 28 de maig, que a la resta d'eleccions poden votar de forma accessible a través d'un procediment similar al que s'aplica a Cerdanyola i a tres municipis més: Ripollet, Terrassa i Esplugues de Llobregat. A Cerdanyola es va fer per primera vegada l'any 2019.

Tant Carrey com Aymerich han votat a l'Escola Municipal La Sínia amb un kit que han hagut de sol·licitar durant els últims dies. El kit de votació accessible inclou un sobre de vot convencional i tretze sobres amb inscripcions en braille que inclouen una butlleta de cada candidatura. Així, els votants llegeixen els sobres amb braille, reconeixen la llista que volen votar, treuen la butlleta i la insereixen al sobre convencional. "Els kits es confeccionen a l'Ajuntament i en presència de representants del consistori, de les candidatures i de l'ACIC per assegurar que es fan correctament", ha explicat José Ángel Carrey.

El kit de vot accessible inclou escriptura en braille. FOTO: Ale Gómez

El kit de vot accessible inclou escriptura en braille. FOTO: Ale Gómez



"Volem posar en valor el que es fa a Cerdanyola, Ripollet, Esplugues i Terrassa, però reivindiquem que el dret al vot autònom i secret es garanteixi també a la resta de municipis", ha dit Meritxell Aymerich, qui considera una excusa els motius que al·lega l'administració per no aplicar aquest sistema de vot accessible arreu de l'Estat i que no depengui de la iniciativa de cada municipi: "L'excusa és que les municipals són més complexes perquè a cada municipi es presenten partits diferents. En les autonòmiques tots els vots són iguals a tota la comunitat autònoma".

A Cerdanyola, quatre persones han demanat comptar amb el kit de vot accessible per a persones cegues. La vicepresidenta de l'ACIC, Neus Salvat, ha indicat que no és una xifra baixa, sinó que és representativa de la realitat del col·lectiu de persones invidents: "Hi ha molt poca gent que necessita el braille perquè no pot llegir de cap altra manera. A les últimes eleccions autonòmiques a Catalunya van demanar el vot accessible 300 persones". Salvat és de Barcelona, i s'ha apropat fins a Cerdanyola per denunciar que no pugui votar a la seva ciutat de la mateixa forma que els seus companys d'associació han fet a Cerdanyola: "Hauré de buscar una persona de confiança per votar de forma assistida perquè em busqui la butlleta que vull. És un retrocés respecte als altres processos electorals".

Els cerdanyolencs José Ángel Carrey i Meritxell Aymerich han votat de forma autònoma i secreta a l'escola municipal La Sínia. FOTO: Ale Gómez

Els cerdanyolencs José Ángel Carrey i Meritxell Aymerich han votat de forma autònoma i secreta a l'escola municipal La Sínia. FOTO: Ale Gómez

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.