Collado (En Comú Podem): "Som una força nova i no ens considerem hereus de res"

En Comú Podem Cerdanyola es presenta a les eleccions municipals amb Cecilia Collado com a candidata a l'alcaldia. La candidatura dels comuns aglutina membres de Podem, ICV i independents

 

 

 

 

La marca En Comú Podem arriba, per primer cop, a unes eleccions municipals a Cerdanyola del Vallès a partir de la unió entre Podem i Iniciativa per Catalunya Verds. La candidatura té al capdavant la secretaria general de Podem, Cecilia Collado, qui té el repte de fer entrar als comuns a l'Ajuntament cerdanyolenc. Collado és veïna del barri de Canaletes, treballadora social de professió i tècnica de barri a l'Ajuntament de Cerdanyola.

 

  

Aquestes són les primeres municipals en que es presenta la marca En Comú Podem. Què considerarieu un bon resultat?

Estem molt contentes i il·lusionades de presentar-nos amb aquesta candidatura perquè és una mostra de voler construir conjuntament. No especularem perquè els resultats estan molt oberts, però estem convençudes de què aconseguirem representació. En funció dels resultats que es donin potser podríem pensar en algun tipus de govern. Nosaltres ens vam acabar de formar al mes de març, per tant, som molt nous. Valorem positivament que el bipartidisme hagi quedat enrere, que s'hagin obert noves opcions i que hi hagi opcions de canvi.

 

 

A En Comú Podem també hi ha ICV, un partit que ja ha estat al govern  pactant amb PSC. Amb qui podria pactar En Comú Podem?

Som una força nova i no ens considerem hereus de res. Comencem de zero i sobre el que hagi passat abans, no donaré resposta perquè no som responsables. Aquesta crec que és una gràcia molt gran que tenim perquè coneixem Cerdanyola però no arrosseguem motxilles de pactes anteriors sobre els quals respondre.

 

 

Quan es va presentar En Comú Podem Cerdanyola, vau destacar el govern d'Ada Colau a Barcelona com un dels vostres referents. Es poden aplicar a Cerdanyola mesures que s'han pres a Barcelona?

Sí, i tant. Ada Colau ve, com nosaltres, de l'activisme i en concret de la lluita per l'habitatge. Aquí tenim companys que vénen de la lluita ambientalista, de l'habitatge, la lluita per la salut, de les Ampes... Jo sóc treballadora a l'Ajuntament de Barcelona i m'emociona llegir que és la ciutat d'Espanya amb més inversió social. Han donat exemple amb la defensa de les llibertats, així com en qüestions com la lluita per l'aigua pública, la promoció del 30% de l'habitatge social, el feminisme, la frenada als preus de lloguer abusius, gestió de la contaminació... Ara han aprovat el dentista públic, una mesura que també incorporarem nosaltres. Allò d'"un altre món és possible" no és un eslògan, és la veritat.

 

 

El govern de Compromís ha intentat dues vegades, i l'oposició li ha frenat, aprovar la municipalització de les escoles bressol. En Comú Podem estaria a favor de municipalitzar més serveis?

Sí, però molts no hem estat a la part administrativa de l'Ajuntament i hem de ser molt cautelosos. No es tracta d'arribar i dir "ara municipalitzem tots els serveis". Hi ha experiències properes, com la feina de Terrassa per la municipalització de l'aigua, que ens indiquen que una altra ciutat és possible.

 

 

Com plantegeu solucionar la pujada de preus del lloguer a Cerdanyola? 

A En Comú Podem parlem de la Llei 24/2015, d'aconseguir el 30% d'habitatge social a la ciutat i fer que s'aprovin lleis que afavoreixin la regulació dels preus abusius. A Cerdanyola tenim una situació concreta amb els estudiants de la UAB que viuen compartint pis a la ciutat. Està molt bé que els estudiants vulguin compartir pis, però això apuja els preus i és un cercle que s'ha de trencar. També hem observat que el govern no ha tingut una actitud adequada amb la Plataforma d'Afectats per la Hipotèca (PAH). No s'han sentit escoltats i s'han vist expulsats. 

 

 

Fem l'entrevista amb vistes a Collserola. Quines propostes fa En Comú Podem en medi ambient?

D'entrada, ens afegim al pla de protecció de Collserola. També tenim en compte el tema de l'amiant. A l'escola Carles Buïgas, quan estava a l'Ampa ja vam començar a demanar desamiantatge. Volem una ciutat lliure d'amiant. També plantegem la recuperació de les zones de rieres i rius, lluitar per una solució definitiva dels abocadors del Centre Direccional, aconseguir que la ciutat estigui neta i revisar l'arbrat de la ciutat. 

 

 

És el primer cop que ets candidata a l'alcaldia. Qui és Cecilia Collado? 

Sóc nascuda a Xile i sóc filla d'un combatent republicà de Toledo, ferit a la guerra, que va marxar a Xile a bord del vaixell Winnipeg que va gestionar Pablo Neruda. Va estar en un centre de refugiats però la gent es queixava que semblaven camps de concentració. Amb 11 germans, vaig viure en un ambient on sempre es parlava de política. Vaig començar molt jove sent presidenta de l'institut, delegada d'estudiants... Tot plegat, en mig d'una dictadura. Conec la repressió bastant de prop. També sóc mare i visc a Canaletes, on he participat activament a l'Ampa de l'escola o a l'Associació de Veïns. M'he mobilitzat per qüestions de medi ambient, antiglobalització i igualtat. En aquest sentit, gràcies a les noves generacions com la meva filla, cada vegada m'he fet més feminista.

 

 

De fet, la vostra candidatura és l'única que té tres dones al capdavant. És una declaració d'intencions?

Sí, ho teníem molt clar. Els companys també ho tenien claríssim. Necessitem una altra mirada perquè a vegades necessites, per força, que algú t'ho estigui recordant permanentment. A Cerdanyola s'han fet coses bé, com el protocol contra l'assetjament, per exemple. Però no es pot dir que aquest sigui un Ajuntament feminista.