Helena Solà (ERC): "No hi haurà sorpreses ni farem pactes impossibles"

Esquerra Republicana arriba a les eleccions municipals apostant per Helena Solà, candidata en els últims dos comicis. Solà encapçala una llista amb noves incorporacions de membres independents

 

 

 

 

 

Aquestes seran les terceres eleccions municipals d'Helena Solà, mestre de professió, com a cap de llista d'ERC. Després d'un mandat amb entrada i sortida del govern, ERC, que compta amb quatre regidors al plenari, augura un creixement de vots que segueix la tendència dels darrers comicis generals i al Parlament.

 

Es podria dir que aquest ha estat un mandat intens per ERC. Com l'ha viscut?

Ha estat un mandat molt dur i fins i tot ha afectat les relacions personals. Tothom ha comès errors amb major o menor responsabilitat. És important fer autocrítica i prendre nota de tots els errors que s'han comès per no repetir-los.

 

Aprendre dels errors vol dir no tornar a pactar amb el partit de Carles Escolà?

No, el que vol dir, per exemple, és que nosaltres vam investir a Carles Escolà sense que Compromís acceptés signar un acord que incloïa 10 punts del seu programa. 

 

Què pensa quan el govern diu que l'oposició ha fet una política de bloqueig?

No han tingut capacitat de gestió. Ha faltat lideratge i pateixen la síndrome de Calimero: "Tot és culpa dels altres, ningú m'estima..." No han estat capaços de tirar endavant un pla d'inversions de 22 milions d'euros que va tenir suport d'ERC i altres grups. 

 

Tanquen alguna porta a l'hora de fer pactes?

No tanquem portes. Hem fet un programa que és seriós i ambiciós i que està fet amb molt de rigor. La base de tota negociació serà el programa. Dit això, no farem pactes impossibles ni hi haurà sorpreses. Hem de treballar tots per tirar una ciutat endavant recordant també la situació que viu el país i hem de treballar per ser república.

 

Per tant, descarten pactar amb algun partit del bloc del 155?

És evident que ERC no pactarà amb segons quins partits. No hi haurà sorpreses ni farem pactes impossibles o contra natura.

 

Què és el que més li preocupa sobre Cerdanyola?

La situació de la ciutat és preocupant perquè hi ha problemes a tots els àmbits: hi ha mancances en equipaments esportius i per a la gent gran, hi ha manca de manteniment a les escoles, ha faltat apostar per promoció econòmica... No és que em preocupi, m'ocupa. Tenim molt clar totes les deficiències que hi ha i tenim propostes per totes elles.

 

Com plantegen solucionar la problemàtica de l'habitatge?

Proposem tres tipus d'habitatge: Un de rotació curta pels joves, perquè comencin amb les primeres feines precàries i quan tinguin estabilitat deixin el pis; Uns altres de rotació llarga per famílies que tenen dificultats i persones que porten molts anys en situació d'atur amb criatures; I pisos que donin resposta a les emergències que hi pugui haver d'habitatge. 

Per una altra banda, i com ja portàvem al programa anterior,  fer una residència d'estudiants dins del nucli urbà. És una manera d'apropar la universitat a Cerdanyola. A més d'afegir que el 30% dels nous habitatges siguin de protecció oficial.

 

Des d'ERC també s'ha fet una oposició forta al voltant de la recollida dels residus. 

A Cerdanyola ens hem quedat enrere.  A Vacarisses, l'any 2015 tenien el mateix índex de reciclatge que Cerdanyola -  al voltant del 36% - i ara estan al 82%. El que han fet és incorporar el sistema del porta a porta. A Cerdanyola, com no hem canviat el sistema, haurem de pagar sancions que recauran sobre els qui paguem impostos. Un cop al govern, esperem canviar el sistema de recollida també per qüestions de salut i de medi ambient. 

 

D'on sortiran els diners per les propostes que fan?

Per una banda, l'Ajuntament té molts recursos. Per una altra, l'AMB dona subvencions amb un pressupost anual de 1.500 milions d'euros i la Diputació té un pressupost de 955 milions d'euros anual. Però a Cerdanyola no s'han demanat. 

 

Al seu programa parlen dels instituts escola. Què aportaria aquest model a la ciutat?

El pas de la primària a la secundària és com un col·lador perquè hi ha molts alumnes que es perden i no acaben de fer l'ESO. L'objectiu és donar una continuïtat, que hi hagi concordança i una mateixa metodologia.

 

El sector cultural també demana nous equipaments. Què plantegen en aquest àmbit?

Hem pensat fer un gran parc urbà  al carrer Josep Panné en el qual hi hagi un parc infantil, un parc per a joves amb skate, rocòdrom, un espai per a la gent gran, una zona de jocs d'aigua a l'estiu, una d'ombra i petit auditori a l'aire lliure. Aquest auditori pot servir per fer conferències, titelles, teatre, concerts... També ens falta una sala polivalent i una sala intermitja que proposem habilitar a Ca n'Altimira és un espai ideal per tenir una sala d'aquest tipus. 

 

El PDeCAT li ha demanat responsabilitats polítiques per la destitució de l'excap de servei de Cultura de l'Ajuntament quan era alcaldessa accidental. Asseguren que la sentència, a la qual no ha tingut accés el TOT, obligaria a l'Ajuntament a pagar 50.000 euros. Quina resposta dona a aquesta petició?

A mi no m'han citat a declarar ni tinc coneixement d'aquesta sentència. Per tant, no tinc relació amb aquesta qüestió. Hem fet requeriments a l'Ajuntament, que ha actuat de forma opaca perquè no ens han donat accés a l'expedient. Ens van denegar l'últim requeriment i  ara iniciem una altra via. Per prudència, crec que no he d'entrar en detalls d'aquesta qüestió.    

 

Què és el primer que farà si és escollida alcaldessa?

Em reuniré amb tots els departaments per veure quines mancances tenen i per donar instruccions de tot allò que vull que es comenci a treballar a cada regidoria.