La recuperació de Ca n'Ortadó centra el debat de candidats sobre patrimoni

La Taula de Patrimoni va organitzar el debat sobre patrimoni i cultura amb vuit candidats a l'alcaldia

 

 

 

 

 

Els museus de Cerdanyola del Vallès i la recuperació de Ca n'Ortadó van ser els principals protagonistes del debat sobre patrimoni entre els candidats a l'alcaldia de la ciutat. El debat, organitzat per la recentment creada Taula de Patrimoni, es va celebrar el 8 de maig als jardins de Ca n'Ortadó. 

 

 

Recuperar espais i Ca n'Ortadó

 

 

Els vuit candidats assistents al debat van coincidir en diversos punts respecte a la gestió del patrimoni de la ciutat. El de més consens va ser la necessitat de reobrir l'edifici de Ca n'Ortadó per tal que aculli serveis culturals i de patrimoni. El primer en intervenir va ser Jordi Haro, candidat de Som Alternativa, qui va destacar que la seva candidatura planteja la gestió del patrimoni dividit en quatre grans arees: "el patrimoni Industrial, el Natural, el Cultural i l'Artístic". Segons va explicar, les seves propostes pasen, a grans trets, per la creació d'un equip de vigilància del bosc, la creació d'un arxiu històric municipal, er un centre de recuperació de la memòria industrial i de la lluita antifranquista i recuperar els edificis abandonats com la Torre Vermella. 

 

Des d'En Comú Podem, la número tres de la llista Pilar Adell, va destacar la seva proposta de "dissenyar un gran pla d'acció cultural". A més, va senyalar la necessitat de recuperar equipaments i edificis que podrien servir com a seu de museus (com Ca n'Ortadó o diversos edificis del carrer de Sant Ramon) i de fer més difusió de la realitat cultural. Per la seva banda, des de Ciutadans, la candidata Sonia Rodríguez va senyalar la importància de no deixar espais amb potencial sense activitat. A més, va posar el focus en la repartició de la responsabilitat sobre el patrimoni: "No només és competència del municipi, ens hem de recolzar en l'AMB, la Diputació, la Generalitat i en l'Estat". 

 

El candidat de Junts per Cerdanyola, Joan Sànchez, va centrar la seva primera intervenció en dos temes. Per una banda, va apuntar "la falta de personal i manteniment" dels museus de Cerdanyola i, per una altra banda, va explicar la seva proposta d'impulsar un Parc Arqueològic al voltant de Can Canaletes i zones arquelògiques properes per tal de crear un circuit turístic. També en termes de turisme va plantejar la creació d'una oficina de turisme. L'actual alcalde i candidat de Guanyem Cerdanyola, Carles Escolà, va senyalar la necessitat d'iniciar una tasca de planificació que, va assegurar, "històriament no s'ha fet a Cerdanyola". Com a punts concrets va proposar l'obertura de Ca n'Ortadó, la creació d'una associació de municipis de la via verda en l'àmbit del patrimoni natural i l'adquisició municipal de patrimoni de la ciutat. A més, va felicitar la tasca d el'actual regidoria de Cultura.

 

Des d'ERC, la candidata Helena Solà va destacar la necessitat de "ser respectusoso amb l'ús que es dona als equipaments". En la mateixa línia va recordar que quan era regidora de Cultura, el departament va treballar "en el reglament d'usos dels museus i la Biblioteca". En termes de patrimoni arqueològic i natural, Solà va senyalar que s'han de protegir  i va explicar la seva proposta de dissenyar l'espai per tal de "poder arribar a Sant Cugat a peu" i protegir la via verda.

 

El candidat del PSC, Carlos Cordón, va apuntar la importància de tenir una mirada global respecte al patrimoni. Quant a propostes concretes, Cordón va destacar que el seu programa planteja "impulsar i millorar l'accés al patrimoni, recuperar espais, recuperar la memòria de la Cerdanyola contemporània, actualitzar el catàleg i redefinir model de gestió". Per la seva banda, el cap de llista del PP, Manuel Buenaño, va ser el més concís dels vuit candidats senyalant la necessitat de definir una agenda cultural per la ciutadania i posant el focus en la importància de conservar el patrimoni. 

 

 

Qui ha de pagar les actuacions sobre el patrimoni?

 

 

El moderador del debat, Oriol Picas, va plantejar als candidats la següent pregunta: "Qui pagarà les mesures i propostes que han plantejat?". La primera en contestar va ser Pilar Adell, va afirmar que per prespondre a la pregunta s'hauria de comptar amb un pressupot, i va apuntar que és necessari una reorganització de l'Ajuntament: "No pot ser que temes de patrimoni afectin a cultura, urbanisme i turisme".

 

Per la seva banda, Jordi Haro va recordar que "ara mateix l'Ajuntament no és deficitari", assegurant que "hi ha diners per fer més coses de les que s'han fet". Sonia Rodríguez va remarcar la importància de "decidir què és el més prioritari", i Helena Solà va criticar que el govern "ha perdut subvencions" explicant que en el mandat que finalitza no s'han demanat les subvencions necessaries: "La Diputació ha fet donacions, però hem perdut moltes subvencions. Les administracions són fonts de recursos". 

 

Carlos Cordón va demanar que abans de buscar diners "ens ho hem de creure" i va recordar accions dels governs socialistes anteriors: "Cristina Real va fer possible que hi hagi tres arqueolegs a l'Ajuntament i s'ha posat molt patrimoni al servei de la ciutadania. Ens ho vam creure". En la línia de la recuperació del patrimoni, Joan Sànchez va dubtar dels usos com a escoles i oficines que s'ha donat als edificis patrimonials recuperats: "Es tracta de fer una recuperació que es pugui incloure en un circuit turístic i es pugui visitar".

 

En la seva intervenció, Carles Escolà va criticar les propostes de la resta de candidats: "Si ara tothom està d'acord en que s'ha de disposar a recursos econòmics, per què quan es presenta una proposta al plenari per la recuperació i la compra patrimoni i es rebutja?". Com a resposta, Manuel Buenaño va recordar que l'oposició sí va donar el vistiplau a la compra de la torre Llopis. "On no hem ajudat a adquirir patrimoni per l'ajuntament?", va preguntar. Carlos Cordón es va sumar a les crítiques al govern: " Vau fer unes obres a la Torre Vermella sense saber quin ús donarieu. Com voleu que votem a favor?" Com a resposta, Escolà va insistir en el rebuig del plenari a una proposta del govern per la compra de patrimoni artístic considerant que "potser el problema és que interessa la política de bloqueig".