Les candidatures Guanyem, ERC i En Comú Podem signen un pacte per l'aigua pública

 

 

 

 

Les candidates i candidat a l'alcaldia de Guanyem Cerdanyola, Esquerra Republicana (ERC) i En Comú Podem, de Cerdanyola del Vallès, han signat el documental del Pacte Social i Institucional per l'Aigua Pública a la ciutat. Els acords s'han signat de la mà de l'AMAP, l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública i signifiquen el compromís de els tres formacions per treballar la qüestió de l'aigua pública durant el pròxim mandat. 

 

"El pacte té per objectiu assegurar el compromís per una gestió pública, integrada i participativa del cicle integral de l'aigua", senyalen des de l'AMAP. Fins al moment, a banda de Cerdanyola, forces polítiques de Barcelona, Girona, Lleida, Santa Coloma de Gramenet, Mollet del Vallès, Salt, entre d'altres ciutats, han signat el pacte al que s'hi han sumat Carles Escolà (Guanyem), Helena Solà (ERC) i Cecilia Collado (En Comú Podem). 

 

Des de l'AMAP asseguren que les candidatures han recalcat el seu compromís amb treballar en les mesures que s'expliciten al Pacte "així com també han posat l'èmfasi en la necessitat de disposar de tota la informació del servei i augmentar el control públic i les garanties del mateix mentre no s'assoleix el canvi de model de gestió". Per part de l'AMAP (Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública) l'acord l'ha signat Arnau Comas, el seu coordinador, que ha explicat que "durant aquesta última legislatura a Catalunya els avenços pel que fa a la remunicipalització de l'Aigua han estat molt significatius, com per exemple la nova empresa pública "Terrassa Cicle de l'Aigua. EPEL", el procés d'assumpció de la gestió pública de l'aigua a Girona o l'impuls d'un sistema de gestió 100% públic de l'Aigua pel Consell Comarcal d'Osona". 

 

Per la seva banda, la representant d'Aigua és Vida que també va signar el pacte, Miriam Planas, ha recordat que "la ciutadania ha mostrat amb fermesa i reiteradament que vol una gestió pública i democràtica de l'Aigua: ho va demostrar a Terrassa i a Barcelona al 2017, a Igualada el passat octubre de 2018, entre molts altres indrets". En aquest sentit, ha reiterat que "Cerdanyola i el conjunt de la seva ciutadania de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, han de treballar per garantir la gestió pública i el control democràtic d'un servei que porta massa anys externalitzat i fora de control", motiu pel qual presenten davant la ciutadania de Cerdanyola, els partits i candidats, les institucions i el teixit associatiu el Pacte Social i Institucional per l'Aigua Pública a Cerdanyola.

 

El Pacte destaca diverses demandes entre les quals s'hi inclou, a grans trets: "Considerar que el Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament (DHAS) és un dret humà universal, inalienable i inviolable de tota persona i que ha de ser garantit en la seva totalitat"; "Treballar per la implementació d'un model de gestió pública de l'aigua a l'Àrea Metropolitana de Barcelona que sigui exemple de gestió democràtica i transparent, amb la implicació i el control de la ciutadania"; "Aplicar una política d'aigua que preservi els ecosistemes aquàtics de les conques que abasteixen i donen vida al territori" i "crear un espai de concertació social sobre l'aigua, des d'on la ciutadania de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el teixit social, el món acadèmic, els diversos actors que en són part interessada, les forces polítiques i els serveis tècnics juguin un paper actiu per a col·laborar en la implementació d'una nova cultura de l'aigua i dels compromisos fixats en aquest Pacte Social i Institucional de l'Aigua".