Sànchez (Junts per Cerdanyola): "Cerdanyola necessita una visió estratègica de futur"

Junts per Cerdanyola s'estrena amb una cara nova al capdavant: Joan Sànchez. La marca que compta amb el suport de Carles Puigdemont deixa enrere les sigles del PDeCAT i inclou membres independets

 

 

 

 

La candidatura Junts per Cerdanyola es defineix com a una proposta transversal. La iniciativa sorgida des del PDeCAT aglutina membres de l'actual formació demòcrata i independents. Un d'ells és el seu candidat, Joan Sànchez, qui no havia participat mai abans en política a aquest nivell. Sànchez, qui s'ha dedicat professionalment a la comunicació i l'empresa, va ser escollit alcaldable en el procés de primàries de la candidatura.

 

 

Heu repetit durant la campanya diverses vegades que Junts per Cerdanyola és una llista transversal. On rau aquesta transversalitat?

És un tema ideològic. Hem aconseguit aplegar gent que no venia estrictament del PDeCAT però que han vist que Cerdanyola necessita unitat. S'han arribat a adherir 300 persones. Hi ha gent de l'esquerra més tradicional, com el Toni Morral; gent que ve del món del socialisme, com l'Ester González; tenim gent de MES, com l'Alberto Lacasa... 

 

 

Em pot definir amb poques paraules Junts per Cerdanyola?

És un projecte que es basa en la transparència i la participació. A banda, posa per davant de tot la necessitat d'una visió estratègica de totes les actuacions que es facin. Les actuacions no s'han de fer només per anar a inaugurar actes. No n'hi ha prou. Les actuacions han d'encaixar en un pla, en una intenció, és a dir: com volem Cerdanyola en el futur? Si volem que sigui socialment justa, econòmicament pròspera, que tingui una identitat forta, que la ciutadania pugui desenvolupar-se adequadament en el seu espai públic... A banda, nosaltres creiem en un projecte participatiu amb els veïns. 

 

 

Amb quines forces polítiques es podria entendre Junts?

Parlant per projectes, jo crec que amb totes les forces que es presenten al ple. No hi ha ningú que no estigui aquí per beneficiar la ciutat. No hi ha ningú que estigui aquí per fer politiqueig. Una altra cosa és que hi ha llocs on s'aprecia que ha impregnat el partidisme, que hi ha més tacticisme. No obstant això, tots els candidats volen fer les coses d'una forma correcta i adequada.

 

Quin és el problema més greu o urgent de Cerdanyola?

N'hi ha molts que qualificaria de greus. Per començar, hi ha un problema que és la manca d'una visió estratègica. No sabem què volem fer amb la ciutat. Tots els plans haurien de confluir. Com encaixes cada actuació amb la resta i amb quina intenció es du a terme l'actuació? Si és només per treure rèdit electoral, malament, vol dir que no encaixarà el trencaclosques gegant que estem construint. D'altra banda, el tema de promoció econòmica. Nosaltres insistim molt. La primera política social és l'ocupació i la generen les empreses i els comerços.

 

Què proposa Junts pel que fa a les empreses?

S'ha d'acabar amb el sectarisme ideològic de l'empresari explotador, o que les empreses que venen porten els seus treballadors. No els demanarem que els sacrifiquin, però un cop tens aquí l'empresa, genera llocs de treballs i paga impostos. Ara bé, tal com tenim els polígons i els parcs empresarials, ningú no vol venir.

 

Què es pot fer per aconseguir que a Cerdanyola es tanquin menys comerços?

El comerciant no demana que li facis favors. El que demana és que compleixis les teves obligacions: tenir un espai públic endreçat, tenir uns carrers il·luminats, garantir la seguretat, garantir la mobilitat, etc. Cerdanyola no està funcionant pel comerç i això vol dir que no està funcionant tampoc per als ciutadans.

 

Al vostre programa electoral, parleu d'un triangle màgic: UAB-Centre Direccional-Parc Tecnològic. Quin paper ha de jugar el municipi?

És el contenidor. Si no hi hagués municipi, aquest triangle se sustentaria en l'aire. I el contenidor ha de tenir les característiques adequades. Aquest triangle màgic és una sort per a la ciutat, no el malmetem. A l'Autònoma se l'ha volgut tractar com si fos una empresa més. L'Autònoma és com si al terme municipal tinguéssim el camp del Barça. No pots tractar malament al camp del Barça. És un valor i un actiu. Ens hem de posar molt de cara.

 

Pel que fa a l'habitatge, com es pot solucionar la manca de pisos i els preus alts?

S'ha de construir. Aquí, quan dius "construir" i no poses "habitatge social" et miren malament i pensen que ets un especulador, però clar que no. Oi que no volem tants pisos en el direccional? Agafem edificabilitats i portem-les a la carretera de Barcelona. I allà construïm edificis amb la mateixa configuració que La Farigola: edificis de qualitat, amable, espai per aparcar... Aquesta promoció serviria per tenir baixos comercials adequats al que necessita el nou comerç, oficines i habitatge. Òbviament, amb el percentatge d'habitatge protegit que calgui i amb alguna promoció de l'Ajuntament, que defensem que també ha de construir habitatge públic de lloguer.

 

Quines solucions més plantegeu per habitatge?  

És un problema gravíssim, s'ha de construir. A Cerdanyola fa molt que no es construeix i s'han de pagar preus pel lloguer desproporcionadament alts, si tenim en compte que Cerdanyola no ofereix compensació pel preu que s'ha de pagar.

 

 

Qui és Joan Sànchez?

Sóc una persona normal. Tinc un punt de dispersió, però també un camp d'interessos molt ampli, cosa que em permet tenir una visió molt àmplia de les coses. He treballat en el món de la comunicació, de l'empresa, el comerç... Pel que fa a la meva manera de treballar, procuro no perdre'm les coses puntuals, sinó entendre quin paper juguen en un conjunt. També procuro buscar el perquè de les coses i què motiva a les persones. Així, el paper de jugar a la figura de consens m'agrada. Sempre procuro ser molt honest i que els objectius estiguin molt clars