Quesada: “Compartir el futbol amb una altra cultura portant els colors del Barça em va marcar"

Entrevistem al cerdanyolenc Víctor Quesada, director de la Barça Academy de San Diego

Víctor Quesada és l'actual director de la Barça Academy de San Diego. Els seus inicis amb el futbol els va viure a Cerdanyola i amb catorze anys ja va fer d'ajudant d'entrenador del Cerdanyola FC. En aquesta entrevista amb el TOT ens explica la seva experiència entrenant internacionalment i com ha arribat fins a San Diego per dirigir l'acadèmia. 

 

Com arribes a la Barça Academy de San Diego?

M'he dedicat, durant tota la meva vida al món de l'esport. Amb catorze anys ja vaig començar ajudant a un dels meus entrenadors de futbol amb el seu equip de nens i allà es va despertar el meu interès per ser entrenador. De més gran, vaig anar estudiant els cursos per exercir i, més endavant, vaig entrar a la carrera de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE) amb l'objectiu de fer de la meva passió una professió.

L'any 2015 entro dins la bossa de tècnic de l'Escola del Barça després de passar les proves de selecció i d'allà se'm presenta l'oportunitat de poder fer uns campus internacionals a l'estiu. Aquell mateix any vaig anar-me'n als Estats Units mentre em seguia formant com a entrenador en una metodologia més específica del Barça. Després de dos anys fent de coordinador i entrenador d'un dels campus internacionals, a Dubai, m'ofereixen l'opció de San Diego i de poder dirigir l'acadèmia d'allà. Vaig arribar l'agost del 2018 i des d'aleshores aquí estic.

Què significa per tu treballar en una Barça Academy?

Per mi, que sóc del Barça de tota la vida i m'estimo el Club i l'esport, és un somni fet realitat. Poder treballar cada dia portant l'escut del Club que sempre he seguit i sempre he estimat és una cosa que semblava difícil d'aconseguir. Haver-ho fet realitat em fa molt feliç i, a més, que sigui en un projecte com el de la Barça Academy on tractem d'educar a tots els nens i nenes amb la nostra forma de pensar, de viure i perquè que creixin dins del món futbolístic i l'esport els serveixi per ser millors com a persones.

Aquest és l'objectiu de les Barça Academy?

El projecte neix a Barcelona dins de l'Escola del Barça i les acadèmies internacionals tracten de compartir i expandir un estil de joc i d'entrenament amb les altres cultures i els altres països. Tractem d'ensenyar la nostra forma de jugar i de mostrar els nostres valors com a Club a través del futbol.

Els inicis de la teva carrera en l'esport van ser a Cerdanyola, com vas viure aquells anys?

De petit vaig començar a jugar a la Escuela de Fútbol Unión Deportiva de Cerdanyola. Això era abans s'ajuntessin tots els clubs. Tots els records futbolístics que tinc comencen en aquella època. Des de llavors, sempre he estat jugant a clubs de Cerdanyola. El meu lligam amb el futbol cerdanyolenc és gran i sempre tracto d'estar a l'aguait dels resultats i de la dinàmica que segueixen.

Va ser en aquest moment quan vas decidir dedicar la teva carrera al món del futbol?

Quan ets petit sempre penses que et pots dedicar al futbol sent futbolista professional però quan et vas fent gran veus com també se't van obrint altres camins. Sempre m'ha agradat molt l'esport i sempre pensava a poder dedicar-m'hi professionalment. Crec que també ha coincidit amb un boom dins del món de les ciències de l'esport i, no només tractant de ser el professor d'educació física, que era el roll més comú per poder-te dedicar en el món de l'educació i del futbol, sinó que ara també s'ha professionalitzat molt el tema de la preparació física. Actualment, molts dels clubs també estan creant departaments dins d'aquest camp. Però sí que pensava, des del principi, en dedicar-me a l'esport. Fins i tot, també pensava en el periodisme esportiu, per fer de comentarista de ràdio o televisió.

Has treballat en diferents rolls del futbol internacionalment, amb quina de totes les experiències et quedes?

Al final és quedar-se amb una mica de totes i anant omplint la teva motxilla d'experiències. Però guardo molt bon record dels primers anys, perquè jo mai havia viatjat massa i poder estar als Estats Units, vestint els colors del Club, i tractant de compartir la nostra idea de futbol amb una cultura que no coneixíem i que era diferent de la nostra em va marcar com a persona. També recordo molt els dos anys que vaig passar a Dubai. Era un país diferent, musulmà i on conviuen nacionalitats d'arreu del món. És una ciutat màgica, dins la mateixa ciutat hi ha diferents maneres de viure i de pensar. Al final, compartir el teu camí amb moltes persones és el que et fa créixer personalment i professionalment.

Què és el que més t'ha sorprès del futbol de la cultura del Estats Units que del que coneixem a Espanya?

Als Estats Units la cultura és molt competitiva. A més, la influència d'altres esports com el bàsquet, el futbol americà o el beisbol, tenen una mentalitat més individualista. Per exemple, al futbol americà, al ser un esport discontinu, cada un té el seu roll més definit i tots intenten sumar forces dins d'un rendiment individual. En el futbol això és molt més difícil perquè és un joc continu i marca més el rendiment col·lectiu que l'individual. Aquesta és una cosa que entenen d'una forma diferent del que nosaltres estem acostumats.

Per això, també tenen molt èxit els entrenaments privats on els jugadors intenten ser millors individualment pensant que aquesta millora individual es reflectirà dins d'un col·lectiu automàticament. Òbviament, ajuda, però si després si no hi ha aquesta química dins l'equip, els resultats són més difícils d'aconseguir. També es pot entendre aquesta mentalitat sabent que aquí tenen el sistema de beques esportives a la universitat. Moltes famílies impulsen aquests estudis a través d'un rendiment individual basat en el fet de poder obtenir aquesta beca.

En quina situació es troba la Barça Academy San Diego ara mateix en moments de pandèmia per la Covid-19?

Vam estar des del març a juny totalment parats. Ens vam haver de reinventar, com ha passat a tot el món, i vam començar a oferir un programa virtual amb entrenaments online mitjançant aplicacions d'streaming i intentant que els nens i nenes de l'acadèmia seguissin actius dins els moments difícils que vivíem. Al juny vam poder retornar als entrenaments presencials i, des d'aquell dia fins ara mateix, estem seguint totes les recomanacions i normes que ens marca el Departament de Salut i les autoritats de la ciutat. Mantenim grups reduïts d'entrenament, amb distància de prevenció entre jugadors i tècnics, cada dia abans de la pràctica els prenem la temperatura per assegurar-nos que no hi ha ningú amb símptomes i desinfectem les pilotes i tot el material constantment. És una situació atípica però tenir la possibilitat d'entrenar dins unes condicions anormals també és una sort.

Com veus el panorama esportiu a Cerdanyola?

La veritat és que l'última temporada ha estat excel·lent. El primer equip ja fa molts anys que s'ha consolidat a la categoria de Tercera Divisió i segurament en un futur podem aspirar a objectius més ambiciosos. Jo crec que d'ençà que es van fusionar els cinc clubs de Cerdanyola, un encert total per l'esport de la ciutat, s'ha crescut moltíssim i s'està assolint l'objectiu de ser una referència del futbol català. Ara, amb l'ascens del Juvenil a Divisió d'Honor s'ha fet un gran pas endavant i s'ha assolit una categoria que ja és d'elit a escala nacional i això ha d'aportar molt més nivell al futbol de la ciutat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.