Cerdanyola ha fet un pas endavant en la memòria històrica col·locant la primera stolperstein de la ciutat davant del número 10 del carrer Santa Anna, lloc on va viure en llibertat Amadeu Comas abans de ser deportat al camp nazi de Mauthausen l’any 1941. L’acte d’homenatge, celebrat el dimarts 29 d’abril, ha comptat amb la presència de l’artista alemany Gunter Demnig, creador d’aquest projecte memorial.
La regidora de Memòria Democràtica, Pilar Adell, i el director general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Xavier Menéndez, han intervingut a l’acte juntament amb els fills d’Amadeu Comas. També hi ha assistit Joan Francès, exdirector del Museu d’Història de Cerdanyola i responsable de la recerca sobre els deportats cerdanyolencs.
La llamborda dedicada a Comas és la primera de quatre que es preveu instal·lar a la ciutat per recordar també Juan Gómez Asensio, Miguel Garcia Ramos i Lluís Castells Roma, veïns dels carrers Circumval·lació, La Pau i Ample, tots ells assassinats al camp nazi de Gusen i al castell de Hartheim.
Les stolpersteine, conegudes a Catalunya com a pedres de la memòria, són peces de formigó de 10x10 cm cobertes amb una làmina de llautó gravada amb les dades de la víctima. La seva ubicació a terra, davant del darrer domicili conegut, obliga a ajupir-se per llegir-ne el nom: un gest de memòria, respecte i reconeixement a les víctimes del nazisme arreu d’Europa.