Cerdanyola abans d'ahir: un passeig pel passat de la ciutat

L'any 1997, el TOT Cerdanyola va publicar el llibre 'Cerdanyola abans d'ahir'

Les fotografies són una de les bases més importants per coneixer la història d'un indret. A Cerdanyola del Vallès, el fons fotogràfic de l'últim segle recull els moments més populars, l'arquitectura que ja ha desaparegut, el patrimoni històric i els costums de les diferents dècades. L'Arxiu fotogràfic segueix creixent i ara ho fa amb la digitalització, per part del col·laborar del TOT Juan Antonio Hidalgo, de les imatges del llibre 'Cerdanyola abans d'ahir', editat pel TOT Cerdanyola l'any 1997. 

La versió digital es pot consultar aquí.

L'edició del llibre es va fer amb la col·laboració de l'historiador cerdanyolenc Miquel Sànchez i del Servei de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. El llibre, que es va publicar com a exemplar gratuït per als lectors del TOT, contraposa imatges històriques de Cerdanyola i les imatges actuals de l'època, que aleshores era la dècada dels 90. 

Repassem, amb comentaris de Juan Antonio Hidalgo, algunes de les imatges d'aquella publicació.

 

Avions a Cerdanyola

 

imatge 1

 

 

imatge 2

 

Comencem amb una imatge ben curiosa: un avió fabricat a Cerdanyola cap al 1940. De fet, el text diu “el primer avió fabricat a Cerdanyola pel mecànic Vicenç Portolés”. Fa pocs mesos, Salvador Mañosa recordava en un llibre sobre la seva trajectòria com, de nen, ell i altres amics anaven a jugar “a la fàbrica on es feien cotxes i avions”. La fotografia està fet al Carrer Clos. A la dreta, podem veure l’aspecte que el carrer tenia fa ara 22 anys, en una fotografia captada per Edu Ortiz. 

 

La Torre Codorniu

imatge 3

 

imatge 4

La primera imatge està captada, segons l’anotació manuscrita a la part superior dreta, a l’agost de l’any 1957. És la desapareguda Torre Codorniu. Segons el text redactat en el seu dia per Miquel Sánchez, “ens troben a la cantonada entre els carrers Sant Martí i Santiago. Al cantó de l’esquerra, el carrer Sant Antoni. En primer terme s’observa el primer local de la Cooperativa La Constància, on posteriorment va viure i morir en Frederic Puig, actor amateur i promotor del moviment teatral a Cerdanyola. A continuació, la floristeria Casamitjana” (les notes fan referència, evidentment, a la fotografia que en aquell moment era actual). Impresiona comprovar com, en bona part de les imatges, els escenaris que al 1997 eren actuals avui són ja, també, part de la història. Com és aquest cas, amb el Carrer Sant Ramon convertit en peatonal. 

 

Torre del Rellotge

imatge 5

 

imatge 6

La primera fotografia ens porta el record de la mítica “Torre Renom” o “Torre del Rellotge”. Era un edifici renacentista que, segons explicava el text, inicialment es va construïr com a edifici residencial. Passats els anys, però, es va convertir en un col·legi: el VIRIO, una de les institucions educatives més prestigioses del poble. El seu màxim responsable era Albert Sala. Algunes fonts també li atribueixen el mèrit d’haver introduït el bàsquet a Cerdanyola, a travès d’aquella escola. Fa molts anys que la Torre Renom va desaparéixer. Fa 22 anys, quan el llibre es va editar, als baixos del bloc de pisos que ocupava hi havia la botiga de mobles (avui, també ja desapareguda) “Galerías Torras”. Els autors del llibre van optar, però, per contraposar com a imatge actual la de la façana de ponent, que donava al Riu Sec, i que en aquell moment (com actualment) estava ocupada pel Casal de Joves.

 

Els Quatre Cantons

imatge 7

 

imatge 8

 

Ens traslladem als Quatre Cantons, i més concretament a la cantonada que des de fa molts anys ocupa Mobles Felip. Podem veure l’edifici que, als anys 30, s’aixecava al mateix punt, i que tenia la funció de donar servei als traginers que, en gran quantitat, passaven per aquell punt, camí de Barcelona via el Coll de Montcada. Tal i com Sánchez comentava al text que il·lustrava la foto, a l’esquerra es pot observar la Torre del Vent, que s’encarregava del subministrament d’aigües al Barri de Baix