L’amiant i el paper de les associacions

Fernando Saavedra escriu sobre l'amiant i les associacions d'afectats

L’octubre del 2018, a Cerdanyola del Vallès es va obrir la -Trobada Internacional de Víctimes Afectades per l’amiant- organitzada per l’AVAAC i Col·lectiu Ronda. Una mostra de diferents experiències davant el mateix causant, des de les més locals, fins a països on comencen a tenir percepció real del problema, tot enyorant les solucions exposades per les associacions deganes. Diferents escenaris d’històries semblants, convivint amb la por a un enemic poc visible i desconegut, equilibrant el respecte al dolor silenciós de les víctimes i la necessitat d’alçar la veu per fer justícia. Però sens dubte, va cridar l’atenció, com un país desenvolupat com el nostre, un dels principals consumidors i amb una afectació important, encara estava a les beceroles de donar solucions més enllà de la normativa bàsica. Avui podríem dir que només hem avançat a categoria beceroles plus.

Enrere han quedat persones i associacions sense saber que el seu “fracàs” era un pas important, que a la vegada, obria un altre camí dins el laberint del monstre, ara gairebé acorralat. Per sort ara hi juguen un paper fonamental associacions veïnals o les AMPA, que ja fa temps que han pres consciència del risc, aportant les seves organitzacions a la informació i lluita davant els focus contaminants tant a escoles, habitatges i d’altres estructures públiques o privades.

Som un país molt associatiu, però a la vegada, ens costa molt mantenir-les en el temps quan la feina és llarga, feixuga i les solucions triguen una eternitat, l’amiant és un exemple. Qui millor que elles poden exigir solucions si els hi donem prou suport social.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.