Demències

La psicòloga de la residència El meu avi, Catalina Alzate, parla sobre la demència

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la demència és una síndrome – generalment de natura crònica o progressiva- caracteritzada pel deteriorament de la funció cognitiva més enllà del que podria considerar-se una conseqüència de l’envelliment normal. Afecta a la memòria, el pensament, l’orientació, la comprensió, el càlcul, la capacitat d’aprenentatge, el llenguatge i el sentit de la realitat. Els símptomes poden ser: 

  • Cognitius: pèrdua de la memòria (normalment detectada per les persones que ens envolten), dificultat per comunicar-se o trobar les paraules, dificultat amb les habilitats visuals i espacials, com perdre’s mentre es condueix, dificultat per enraonar o solucionar problemes, dificultat per gestionar tasques complexes, dificultats per planificar i organitzar, dificultat amb la coordinació i funcions motores, confusió i desorientació.
  • Canvis psicològic: canvis en la personalitat, depressió, ansietat, comportament inapropiat, paranoia, agitació i al·lucinacions. 

Les causes poden ser diverses, o bé malalties o lesions. Per tant, la demència NO és una conseqüència inevitable de l’envelliment. Per prevenir la demència podem:

Treballar en el control dels factors de risc relacionats amb la conducta i l’estil de vida, i la diabetis, d’hipertensió arterial, el tabaquisme, els traumatismes cranioencefàlics, la depressió, el consum d’alcohol, l’obesitat; i realitzar activitats que augmenten i mantenen la reserva cognitiva: practicar exercici físic, dormir bé, corregir les dificultats auditives, mantenir contacte social freqüent, portar una dieta equilibrada i en general, mantenir una rutina, el més estable possible. 

D’altra banda, és important NO normalitzar la pèrdua de les nostres facultats ni atribuir-la, abans de revisar-la, a l’estrès o a l’edat. En cas de dubte s’ha de consultar al metge o metgessa de capçalera, i si aquest/a ho considera oportú ens derivarà al servei de neurologia, que és la branca de la medicina especialitzada en el diagnòstic i posterior tractament.  

Un cop hi ha un diagnòstic establert, també és important acudir als Serveis Socials Bàsics, o bé al/la treballadora social del CAP, per tal que ens indiquin quins son els recursos que tenim a la nostra disposició.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.