Glaçades: blanques o negres?

Som diumenge dia 18 de març al vespre quan redacto aquest article. Ha estat un cap de setmana, com es preveia, d'alta variabilitat i d'un descens progressiu de les temperatures. Matins més plàcids i tardes amb ruixats, calamarsades i algunes nevades per sobre dels 1.000 metres.

 

Els mapes dels temps anuncien neu per sobre dels 400 metres, potser 250 o 300 metres, entre el vespre de dilluns i la matinada de dimarts. Fins a les 06 hores aproximadament, de dimarts. El Vallès Occidental podria tornar a rebre neu, especialment, les serralades litorals i prelitorals. Tot plegat, amb una injecció d'aire molt fred que es podria allargar fins dilluns 26. Els pagesos, de varietats primerenques, tremolen.

 

Impossible entrar ara en quines seran les zones més castigades. Impossible saber quines produccions. Els productors aposten cada cop més per varietats primerenques per enviar fruita dolça de qualitat extra a països amb alt poder adquisitiu. Però no tot passa per aquí. També caldrà estar atents al tipus de glaçades. En temps hivernal, quan el terra es va refredant, els vegetals s'emblanquinen quan la temperatura baixa dels zero graus i hi ha humitat. Són glaçades poc pernicioses. La lluita contra elles es pot fer amb cremadors o ventiladors per exemple. Si, tot plegat, no depèn d'un refredament local, per encalmament, sinó que tota la massa d'aire que tenim al damunt és molt freda, sovint, en origen no tindrà contingut de vapor d'aigua i, tot i estar sota zero, l'emblanquinament, no es produirà. En el primer cas eren les glaçades blanques, amb blancor i, en aquest segon cas, són les glaçades negres. No són visibles, fins que, passats uns dies, els vegetals s'ennegreixen i moren. Són letals. Sembla mentida però, acaba d'arribar la primavera astronòmica!!!