L'alimentacio regula les nostres hormones?

 

Molts ja tenim clar que parlar de microbiota intestinal és parlar de salut, de potenciar les defenses del sistema Immune, i de millorar moltes funcions digestives.

 

El que sembla més innovador ara és la relació d'aquests bacteris amb les hormones del nostre cos. Molts autors ja parlen de què els canvis que es donen a nivell de la flora intestinal poden ocasionar desviaments hormonals que poden derivar en accions diverses, inclús malalties cardiometabòliques, danys endotelials, inflamació sistèmica i vascular, estrès, resistència a la insulina, obesitat... Sembla que tot s'esdevindria en formar-se substàncies o metabòlits procedents de l'activitat dels bacteris que interactuarien amb receptors de les nostres cèl·lules i amb el nostre sistema endocrí, originant variacions en les respostes a nivell d'hormones com el Cortisol (estrès), la Grelina i la Leptina (relacionades amb els senyals de sacietat-fam...), etc.

 

Tots aquests estudis al respecte obren la porta a poder ajudar en moltes patologies si fem una regulació del microbioma, incloent-hi obligatòriament una correcta alimentació saludable de mercat amb fibres i polifenols per aconseguir l'efecte prebiòtic (alimentació dels bacteris).

 

La manera com ens alimentem implicarà com ens sentim. L'alimentació, a part de la suplementació quan sigui necessària, és la que ens modificarà tot aquest microbioma, ja que es nodriran els bacteris beneficiosos i així, donant les eines al cos, ell sol trobarà els camins de la normalització i de l'equilibri.

 

Diferents estudis on s'han administrat via oral aquests "psicobiòtics" juntament amb una alimentació natural han aconseguit una modulació molt important disminuint l'ansietat. Per tant, així podem ajudar en problemes relacionats amb l'obesitat i els trastorns del comportament. Caldran nous estudis amb major població i més temps. Tot és molt incipient encara.

 

Si tenim cura de les nostres hormones, de retruc elles cuidaran de la nostra salut.