L'epidèmia silenciosa: el Fetge Gras No Alcohòlic (FGNA)

 

Avui volem comentar una patologia estigmatitzada sovint per desconeixement però que afecta 1 de cada 3 persones adultes i a 1 de cada 10 nens. Parlem avui del FGNA o també anomenat Esteatosi Hepàtica No Alcohòlica. Es tracta d'una acumulació excessiva de greixos al fetge però no per causa d'ingesta d'alcohol. En la majoria dels casos està sense diagnosticar tot i la seva elevada incidència.

 

Com a causes que propicien aquesta malaltia trobem el sobrepès, l'obesitat, la prediabetis o diabetis, el tabac, el colesterol, els triglicèrids elevats així com els mals hàbits alimentaris i el sedentarisme. Tots ells juguen a favor de la patologia. Si avança, a part de la inflamació, pot causar fibrosi, cirrosis i inclús càncer de fetge.

 

Sovint no presenta símptomes, potser a voltes una mica de fatiga, icterícia, inflor en cames i abdomen, confusió mental, i poc més.El seu diagnòstic encara no està definit: potser les transaminases hepàtiques donen alguna sospita, però per evitar la biòpsia avui ja es comencen a fer ecografies especials hepàtiques (fibroscan) que confirmen el problema.

 

A nivell de prevenció hi tenim molt a fer: com sempre, exercitar-nos i saber què mengem és fonamental. Reduir els sucres de la nostra dieta és bàsic i en especial la Fructosa processada: un sucre massa freqüent avui en dia i amb un metabolisme molt semblant al de l'alcohol: es metabolitza directament en greix i pot fer mal al fetge igual que si d'alcohol es tractés. Diríem que és una "toxina hepàtica crònica depenent de la dosi".

 

El cardo marià, el NAC (n-acetilcisteina), els folats, el bròquil, el cafè, etc. poden promoure una funció hepàtica saludable. Ara, a la tornada de les vacances pot ser un bon moment per pal·liar els danys produïts pels excessos de l'estiu i ajudar a desintoxicar el nostre fetge. T'informem!