Més llibres, més lliures!

 

Miguel de Unamuno va dir: "Cuanto menos se lee, más daño hace lo que se lee". Més clar, l'aigua. Avui parlaré de les llibreries.

Les llibreries fan una labor important com referents culturals dins el teixit de la nostra societat. Així com els cinemes, teatres, tendes de discs, els museus o els ateneus i casals, però vull fer referència únicament a les llibreries i als llibreters. Fa poc li vaig dir a una amiga que té una llibreria: "Aquesta tarda has de vendre entre 6 o 7 llibres". Ella em va dir: "No, n'he de vendre uns 15!" I ella, posant-li tot l'amor i atenció a cada client que passava per la porta de la seva llibreria, en va vendre 23. Va ser una bona tarda, no sempre hi ha aquesta sort.

Les llibreries estan tancant i deixant en el seu lloc botigues de mòbils, cafeteries o locals de menjar ràpid. Una llibreria no és només un establiment comercial, sinó verdaders aparadors de cultura, castigats per la crisi, Internet i Amazon. Les llibreries no es conformen només en ser botigues on es venen llibres, moltes volen anar més enllà i aposten per ser rellevants en la nostra vida cultural diària.

El client obté, a més de la seva compra personal, un valor afegit en fer-se amb una lectura adequada als seus interessos, obté el mateix temps dades precises d'una obra, de les últimes novetats, d'autors o temàtiques que no coneixia, presentacions de llibres, tallers, xerrades o clubs de lectura, recitals i activitats diverses organitzades per la llibreria. Per això és trist veure tancar una llibreria, deixa un racó de tristesa allà on estava abans. A Barcelona han tancat moltes llibreries centenàries i de prestigi, i les ciutats estaran més a prop del desert cultural que ens amenaça i avança ràpidament desforestant la cultura i l'art. Cada cop que tanca una llibreria i obre un Starbucks amb Wi-Fi gratis, és com si morissin 100.000 persones de cop i es transformessin en zombis d'aquest sistema capitalista i inhumà, enganxats a la xarxa i a un cafè de 3 euros. D'aquesta forma és més fàcil que ens contrlin: endollats i sense pensar. Per tant, amics i amigues: llegiu, que llegir ús farà lliures!