Música “zoològica” a l’Ateneu

Article d'opinió del periodista Agustí Jiménez

Senyores i senyors, nens i nenes… No es perdin el Concert de Primavera de l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola a l’Ateneu. Passin i vegin i, sobretot, escoltin, el Carnaval dels Animals, una de les obres més populars del gran compositor francès Camille Saint-Saëns. Al llarg dels 14 moviments d’aquesta ‘suite’ plena de tocs d’humor, en versió per a orquestra de corda i dos pianos, desfilaran lleons, galls, ases, tortugues, elefants, cangurs, ocells, cignes i tota mena d’animalons amagats enmig de la natura. Una autèntica broma per a un dia de carnaval, festiva i desenfadada, amb què el músic parisenc va voler divertir els seus nombrosos seguidors.

No serà aquesta, però, l’única obra de Saint-Saëns amb què l’Orquestra de Cambra l’homenatjarà en el centenari de la seva mort. Abans, l’orquestra haurà abordat el Quartet en Si bemoll major, Op. 41, per a piano, violí, viola i violoncel; i després haurà interpretat les Variacions sobre un tema de Beethoven, Op. 35, per a dos pianos, basades en el minuet del tercer moviment de la Sonata per a piano núm. 18 del compositor alemany. Recordem que el mestre de Bonn va ser el músic homenatjat per l’OCC la temporada anterior, quan es commemorava a tot el món el 250è aniversari del seu naixement.

 

Dos pianos a l’escenari

Si el quartet inicial està concebut per a un sol piano, les altres dues obres contemplen la intervenció de dos teclats. Per aquest motiu, els músics de l’orquestra estaran acompanyats en la primera peça per la pianista habitual, Catherine Ordronneau, i en les dues obres restants s’hi afegirà el gran pianista barceloní Josep Maria Colom, que ja va actuar en els concerts de primavera de 2014 i 2015. La cita és aquest proper diumenge a l’Ateneu, a les set de la tarda, i el dilluns següent, a les 10 del matí tindrà lloc, al mateix escenari, el tradicional assaig obert a alumnes de les escoles de Cerdanyola. No us ho perdeu!