Probiòtics, els nostres aliats

Som conscients de la importància de la nostra microbiota intestinal? És un tema que aquests darrers anys s'ha estès als Professionals de la Salut i a la població en general. Per fi ja és conegut per a moltes persones el tema dels Pre/Probiòtics. Són molts ara els estudis que s'estan duent a terme arreu del món al respecte i això ens obra una porta molt transcendental per la nostra salut. Necessitaríem pàgines per parlar d'ells i dels seus efectes beneficiosos.

 

Remarcaré per tant trets bàsics que tothom hauria de conèixer al respecte. Destacar que ens estem referint al conjunt de microorganismes vius que administrats en quantitats suficients al cos donen un benefici per la salut de l'hoste (probiòtics). Són suplements alimentaris no digeribles que estimulen el creixement de bacteris bons al colon. Si parlem de l'aliment que requereixen per a desenvolupar-se estem parlant de (Prebiòtics). Recordem l'intestí amb dues funcions bàsiques: "Nutrició i Defensa". Aquí tenen lloc processos molt rellevants que tindran repercussió en altres sistemes i òrgans del cos i serà clau en el desenvolupament de moltes patologies. Recordar que un 80% de les nostres defenses es troben a l´intestí. Cal tenir molta cura d'aquest òrgan digestiu.

 


Destaco com a més importants i coneguts: "bifidobacteries i lactobacilus". Els probiòtics han demostrat efectes beneficiosos en patologies sèptiques, en càncer colorectal, en malaltia inflamatòria intestinal... La base d'actuació és mantenir la integritat de la membrana intestinal i fer una funció de barrera i d'immunitat, a grans trets. Tot allò que destrueixi la integritat de la membrana afectarà en major o menor grau a la nostra salut. Si requerim probiòtics, cal saber quins utilitzem. Un iogurt no fa aquesta funció probiòtica: l'àcid de l'estómac destrueix els bacteris probiòtiques majoritàriament. Poques resisteixen. Un bon complement probiòtic ha estat preparat perquè això no passi.