Refredats i ferro. Estan relacionats?

 

El ferro l´ingerim en forma orgànica (carns) o en forma inorgánica (vegetals), que és la forma més abundant però la menys biodisponible (5-10%).

Aliments amb Ferro: vísceres (fetge, cor), ous, blat, ostres, fruits secs; Amb valor intermig: carn, peixos, verdures verdes, cereals, i d´escàs valor: llet i derivats i verdures no verdes.

 

Funcions del Ferro: té una acció molt important sobre la Inmunitat i les Defenses. Si tenim dèficit pot haver-hi infeccions de repetició (herpes simple, refredats,..). A les poques hores d´una infecció els seus nivells baixen pq el cos l´està utilitzant. Això caldria tenir-ho molt present en persones que es refreden molt sovint o que els surten freqüentment "panses" labials.No estaria de més aleshores fer una revisió dels nivells de ferritina al cos.

 

Es un element trivial per sintetitzar hemoglobina i mioglobina (transporten oxigen a la sang i al muscles).

Dèficit de Ferro: palidesa de pell i mucoses, ungla en forma de cullera, cansament, sensació de fred, disminució de memòria i concentració, cabells i ungles fràgils,…, relacionat amb la psiquiatria, l´humor,...

Cal analitzar la Ferritina com a indicador de les nostres reserves de ferro. Nessessitem nivells superiors a 50 ng/ml en dones i a la majoria els falta (90% de les dones en edat fèrti), excepte la dona menopàusica.

Cal més de 80 ng/ml en dona gestant, homes i nens (al 30% els falta ferro).

 

Valors de Referència de Ferritina: (10-120ng/ml)

L´ideal: superior a 50 en dones i a 80 en homes

 

Què disminueix l´absorció del Ferro? Pendre´l amb antiàcids, amb excés de fibra: massa cereals integrals o hortalisses de fulla verda com espinacs, café o té, l´ alcohol, tenir poc àcid a l´estòmag, la falta de vitamina C, el mal estat del tracte gastrointestinal, els làctics. (Recordeu: no menjeu bistec i de postres un làctic!!!!