L'origen de la Castanyada gira al voltant de la festivitat de Tots Sants. No existeix una versió única dels orígens de la Castanyada, tot i que sembla clar que està relacionada amb l'àpat o ressopó que es feia la nit de Tots Sants en què era tradició vetllar els morts fins a altes hores de la matinada. És per això que es consumien aliments amb un alt contingut energètic, per fer més fàcil de suportar les hores desperts. En general, les castanyes, els fruits secs i un bon vi eren els protagonistes d'aquestes celebracions de tardor que per altra banda servia per anunciar la imminent arribada del fred. Una tradició a la qual cal afegir els tradicionals panellets.
Aquesta és la recepta per elaborar aquests dolços a la manera tradicional.
Ingredients:
1/2 kg d'ametlla crua mòlta
1/2 kg de sucre
200 g de patata
1 ratlladura de llimona
3 ous
1 tub de vainilla ensucrada
200 g de pinyons
Instruccions:
- Bullim la patata amb pell i la pelem.
- Barregem la patata amb el sucre amb l'ajuda d'una forquilla fi ns que estigui tot ben integrat.
- Afegim l'ametlla mòlta, la ratlladura de llimona, els ous i la vainilla i ho barregem tot. Ho deixem reposar a la nevera fins a l'endemà.
- L'endemà, separem les clares dels rovells.
- Untem les mans amb oli i fem boletes amb la massa i les anem arrebossant, primer la clara d'ou i després els pinyons i els posem en la safata del forn amb una mica d'oli. Escalfem el forn.
- Per acabar, pintem la superfície dels panellets amb el rovell d'ou i els posem al forn durant uns 10 minuts o fins que estiguin daurats.
- Recordeu que els panellets no els podeu moure de la safata del forn fins que estiguin ben freds.