El 60% dels bellaterrencs signa a favor d'annexionar-se a Sant Cugat

El president de la comissió de veïns per la recollida de signatures per l'annexió a Sant Cugat "Bellaterra és Sant Cugat" ha explicat en roda de premsa que s'ha assolit més de 1200 signatures, un 60% del cens

Els candidats a presidir l'EMD, Jordi Macarulla i Ramon Andreu, han acompanyat la roda de premsa
Els candidats a presidir l'EMD, Jordi Macarulla i Ramon Andreu, han acompanyat la roda de premsa | Toni Alfaro

 

 

Les signatures per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat ha assolit el 60% del cens de Bellaterra i ha superat els 1.200 suports, segons ha indicat el president de la comissió de veïns per la recollida de signatures per l'annexió a Sant Cugat i ex-vocal de Gent per Bellaterra, Miquel Vázquez. Ho ha fet públic aquest dijous 16 a les 11 h, en una roda de premsa organitzada al Centre Cívic per l'agupació Bellaterra és Sant Cugat, a on ha participat també Chus Cornellana, vicepresidenta de la mateixa i candidata a l'alcaldia de Cerdanyola per Gent per Bellaterra

 

 

Vázquez s'ha alegrat en afirmar que aquesta "ha sigut la iniciativa veïnal amb més suport a tota la història de Bellaterra". El president de la comissió ha indicat que "ha vingut molta gent d'altres poblacions a donar suport a la plataforma" i també que al llarg dels dies de recollida de signatures s'han apropat diversos alumnes de l'Autònoma per a demanar si podien votar, i que alguns alumnes de Ciències Polítiques han fet un treball al respecte. També ha afirmat que "la frase més escoltada entre tota la gent que s'ha apropat a la plataforma és 'pitjor no podem estar'". 

 

 

Cornellana, per la seva part, ha dit que no hi ha dubte per on seguir, ja que "el decret 244/2007 ens marca el camí" i que "ja està feta la memòria justifica que explica el perquè" de la iniciativa presa per la plataforma de veïns. Així, la mateixa vicepresidenta ha indicat els passos a seguir: "l'Ajuntament de Cerdanyola ha de prendre un acord al respecte, pel qual té dos mesos, i un cop pres l'ha de comunicar al Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya i al president de la comissió [Miquel Vàzquez]". També ha afirmat que, si l'Ajuntament no prengués la decisió dins el termini, "la plataforma pot fer que la resolució la prengui el Departament de Governació".  

 

 

Jordi Macarulla, candidat de Convergents per l'EMD de Bellaterra, ha signat el manifest a favor de l'annexió
Jordi Macarulla, candidat de Convergents per l'EMD de Bellaterra, ha signat el manifest a favor de l'annexió | Toni Alfaro

 

 

Un manifest dels polítics per l'annexió

 

A la roda de premsa, Cornellana ha afirmat que "hi ha un marge total d'un any perquè es resolgui l'expedient", i ha valorat que tot i que el procés ha estat fet per la "voluntat dels veïns" també ha rebut el suport de diferents partits polítics com Gent per Bellaterra, representat pel candidat a la presidència de l'EMD Ramon Andreu, i Convergents, representat pel presidenciable Jordi Macarulla. La vicepresidenta de la plataforma ha lamentat que "Quim Oltra no ha volgut signar aquest manifest i, per tant, dos dels tres partits del Ple de la Junta de Veïns l'hauran signat".  

 

Reproduïm el manifest a continuació:

 

"MANIFEST PER BELLATERRA

 

El 28 de novembre del 2018 veïns de Bellaterra varen formar una Comissió amb l'objectiu de recollir signatures per annexionar Bellaterra a Sant Cugat. Per tramitar l'annexió a Sant Cugat era imprescindible que més del 50% dels veïns de Bellaterra signessin a favor. La Comissió de Veïns manifesta que la recollida de signatures ha estat un èxit, superant l'objectiu inicial. Els veïns de Bellaterra han expressat la voluntat ferma d'annexionar-se a Sant Cugat.

 

Els representants polítics actuals de Bellaterra sotasignats respectem i recolzem la voluntat democràtica dels bellaterrencs, treballarem per a que es faci efectiva i

 

Manifestem:

  1. Com a veïns compromesos amb Bellaterra signem a favor de l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat perquè beneficia clarament a Bellaterra.
  2. Volem i reivindiquem la singularitat de Bellaterra i la seva identitat pròpia, i demanem a les institucions que solucionin les mancances que tenim els bellaterrencs i que hem anat manifestant al llarg de la nostra història. 
  3. Donant suport a la voluntat majoritària dels bellaterrencs, l'annexió a de Bellaterra a Sant Cugat serà un objectiu en el nostre programa polític de les eleccions municipals de 2019. 
  4. Defensarem i recolzarem, davant les institucions públiques i prvades la viabilitat d'aquest projecte, i promourem l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat. 
  5. Annexionar Bellaterra a Sant Cugat és prioritari, i per tant, tots els sotasignats ens unirem i treballarem junts per aconseguir-ho. 

 

Pel bé de Bellaterra,

 

A Bellaterra, setze de maig del dos mil dinou

 

Ramon Andreu              Jordi Macarulla

(Gent per Bellaterra)       (Convergents)"

 

Ramon Andreu, candidat a la presidència de l'EMD per Gent per Bellaterra signa el manifest per l'annexió
Ramon Andreu, candidat a la presidència de l'EMD per Gent per Bellaterra signa el manifest per l'annexió | Toni Alfaro

 

 

Macarulla, en la seva intervenció com a signant, ha indicat que "és una satisfacció per mi signar aquest manifest" i que "és un petit orgull per tots nosaltres el poder anar a Sant Cugat". Tanmateix, ha explicat que en un debat electoral fet ahir entre els mitjans de Cerdanyola, va poder constatar que "hi ha una quantitat de mancances molt important a Cerdanyola", tot i que ha reafirmat el seu suport a la comissió veïnal i ha desitjat que "tant de bo que el destí ens porti a Sant Cugat". 

 

 

Per la seva part, Andreu ha defensat el procés argumentant que "Bellaterra està mal col·locada administrativament (...) és una societat de Sant Cugat": "quan veiem amb quin municipi ens relacionem és amb Sant Cugat, de llarg, i no amb Cerdanyola, de llarg". A més, ha afegit que "fa molts anys que no anem a Cerdanyola (...) a la ciutat de Cerdanyola no hi ha bellaterrencs, a Sant Cugat sí". 

 

 

Cornellana acusa de mentir a BellaterraDiari

 

 

Després de la roda de premsa, el president i la vicepresidenta de la comissió veïnal han obert un torn de preguntes per als membres de la premsa reunits a la Sala Gran del Centre Cívic.

 

 

Entre les preguntes formulades s'ha volgut saber la reacció dels partits de Sant Cugat a la iniciativa, i Vázquez ha respost que la resposta "des de l'Ajuntament de Sant Cugat i alguns partits, com Esquerra Republicana de Sant Cugat, la seva resposta davant aquesta iniciativa veïnal ha sigut 'hem d'esperar al resultat de les signatures dels veïns perquè volem saber, abans de dir alguna cosa, si això té suport i els veïns volen venir a Sant Cugat'". Vázquez ho ha contraposat a la negativa directa dels partits de Cerdanyola, que ha criticat. 

 

 

D'altra banda, preguntat per la col·laboració entre EMD i la plataforma veïnal, el president ha indicat que l'entitat "ha donat el suport logístic, és a dir: cedeix aquesta sala, ens ajuda amb el muntatge de les taules i, després (...) ha posat a disposició de la comissió veïnal la secretària per donar fe de les signatures", i Cornellana ha matisat que així ho permet la llei. A preguntes de BellaterraDiari sobre en què consistia el conveni de col·laboració aprovat al Ple de la Junta de Veïns del 21 de gener de 2019 entre EMD i la plataforma (podeu veure també a l'enllaç el vídeo complet del Ple), la vicepresidenta de la plataforma, Chus Cornellana ha indicat: "no, això no és cert, directament no és cert. No hi ha conveni entre l'EMD i la Comissió de Veïns".

 

 

Podeu veure el pdf del conveni entre l'Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra i la Comissió Promotora d'annexió al terme municipal de Sant Cugat del Vallès aquí: