La justícia es mostra en contra de l’abocador de Can Fatjó

Una sentència dona la raó a l'Ajuntament de Cerdanyola i a l'EMD de Bellaterra

L’empresa Puigfel S.A ha perdut el judici pel projecte de construcció de l’Abocador de Can Fatjó dels Aurons. La sentència, a favor de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l’Entitat Descentralitzada de Bellaterra (EMD), indica que la implementació de l’abocador s’hauria de fer a través d’un Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal i no a través d’un Projecte d’Actuació Específica, que és la via administrativa que defensava l’empresa.

Tot i haver donat la raó a l’administració, l’empresa encara pot recórrer la sentència davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Un ampli suport a la proposta en un inici

Parlem d’una proposta que en un primer moment va comptar amb un ampli suport polític, sobretot per part de l’Ajuntament de Cerdanyola, ja que el projecte li prometia incorporar 9 milions d’euros, segons dades de l’EMD, com a ingressos anuals als seus pressupostos. Per altra banda l’empresa privada que el gestionaria ingressaria més de 150 milions d’euros.

Ràpidament, un seguit de queixes per part del veïnat els van portar la mobilitzar-se, sobretot a través de la Plataforma Contra l’Abocador de Can Catjó, que va realitzar una tasca de conscienciació i van aconseguir replantejar el posicionament de les administracions.

Des de la plataforma explicaven el perjudici ambiental que podia suposar l’abocador, tenint en compte que es troba a menys de 50 metres dels veïnat de Bellaterra, molt a prop de l’Hospital Asepeyo i de més de 8 escoles i del parc empresarial can Sant Joan, i a menys de 2 km del centre de Sant Cugat. A més està situat al bell mig de la via verda i en una zona molt rica en aigües subterrànies.

Consideraven que Cerdanyola ja tenia la seva quota d’abocadors, amb l’abocador Elena, l’abocador de Can Planas i 6 més, que ja comportaven greus problemes de contaminació i olors, que es poden estendre, segons sosté també la mateixa administració local, en un radi d’un quilòmetre.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.