Vázquez (PSC Bellaterra): "Per mi no són tan importants els colors, sinó les ganes de fer coses"

Entrevista al candidat del PSC a l'EMD de Bellaterra, Àngel Vázquez

Els Partit Socialista de Catalunya (PSC) es presenta per primera vegada a les pròximes eleccions municipals a Bellaterra, amb una llista encapçalada pel bellaterrenc i veí del Turó de Sant PauÀngel Vázquez. Amb 55 anys i llicenciat en Humanitats, Vázquez fa més de 14 anys que viu a Bellaterra i és membre de la Junta de l’Associació de Veïns del Turó de Sant Pau

Com arriba al món de la política?

Hi arribo amb la intenció d’intentar canviar les coses que un pensa que es podrien fer millor que, de fet, és en el que consisteix la política. Vam començar a plantejar-nos per què el partit socialista no es presentava a les eleccions municipals a Bellaterra: havíem estat 12 anys sense poder votar l’opció socialista i, a partir de les veus de diverses persones, vam parlar amb el partit socialista de Cerdanyola per plantejar una candidatura socialista a l’EMD. I soc aquí amb moltes ganes de fer coses, sobretot d’aprendre i, d’alguna manera, de traspassar la sensació que tinc que el partit socialista és un partit dialogant que busca el consens i la governabilitat. 

“Amb l’Ajuntament és més fàcil solucionar coses i amb l’EMD és més complicat”

Com de prop havia estat abans de l’activitat política?

Si entenem política pel concepte d’arrel, el fet de ser a l’associació de veïns és el més a prop que he estat de la política. A més, l’associació de veïns del Turó de Sant Pau és molt especial perquè som més de 100 cases i el 75% de les cases són socis i tots els problemes es comparteixen. A partir d’aquí sorgeix la iniciativa de parlar amb l’EMD i l’Ajuntament, d’insistir-hi, de reunir-nos, de posar sobre la taula els nostres problemes i intentar resoldre’ls.

Aquí és també on veus el tarannà diferent de les dues administracions i això és el que et decanta a pensar: amb aquesta gent crec que puc fer coses i solucionar temes que manquen al barri i amb aquesta altra és més complicat. 

Per mi no són tan importants els colors, sinó les ganes de fer coses. Estic convençut que tothom té ganes i les millors intencions sempre, el que passa és que el resultat moltes vegades no surt i penso que en el canvi hi ha el quid de la qüestió. 

Tenint en compte els resultats que havia tingut el PSC a Bellaterra, espera un canvi en la dinàmica?

Sí… (riu), eren molt minsos! Jo espero que hi hagi un canvi. La veritat és que si fem una anàlisi dels resultats del Partit Socialista a Bellaterra són molt pobres: 75 vots en algunes eleccions, però crec que aquesta vegada podem arribar una mica més lluny, com a mínim és el meu desig i, pel que vaig veient, el desig d’altra gent. 

“El fet que faci 12 anys que Bellaterra està estancada pot ser el nostre millor aliat”

 

Què creus que ha canviat a Bellaterra perquè ara un partit que es presenta de nou pugui aglutinar tots aquests vots que fins ara no ha aconseguit a Bellaterra?

Jo crec que el que ha jugat a favor nostre és el temps. Han passat dotze anys des que Bellaterra s’aixecava amb el somni de tenir una EMD i 12 anys després encara no ens hem tret les lleganyes, encara estem en aquell somni. La fotografia de Bellaterra d’aleshores comparada amb l’actual, no crec que hagi canviat massa.  Aleshores, jo crec que el temps és el nostre aliat. Ha demostrat d’alguna manera que Bellaterra no ha canviat i que fa falta una mica de moviment, una mica de “marxeta”, per posar Bellaterra allà on toca. Aquest és l’avantatge que tenim nosaltres. Si anem a Cerdanyola i donem un cop d’ull, veiem quin futur li espera: el Parc de l’Alba, tota aquella zona que serà una zona que seguirà formant part de la ciutat del coneixement i de la zona residencial, una zona molt moderna. Es veu que hi ha un moviment i un tarannà molt maco. El fet que faci 12 anys que Bellaterra està estancada pot ser el nostre millor aliat. 

Què és el que proposen per a Bellaterra?

El programa està en construcció encara i l’estem valorant amb diverses persones i grups, per encarar les diverses problemàtiques, però jo crec que el més important d’entrada és establir un diàleg entre les diferents forces polítiques. Per mi això és fonamental. No crec que puguem seguir quatre anys més en la línia que seguíem fins ara: tot a base de confrontament entre les parts.

Ara tenim una oportunitat única: un Ajuntament ferm a Cerdanyola i l’opció de tenir un govern del mateix color a Bellaterra. Això “desenquistaria” una mica aquesta lentitud i judicialització de la política.  Per mi això és fonamental, siguin quins siguin els resultats, guanyin els socialistes o la resta de partits, però que hi hagi un diàleg i que Bellaterra sigui governable i no només entre ella sinó també amb Cerdanyola. A partir d’aquí, cal fer el seguiment de les fases d’enllumenat, que és una de les coses més importants que s’han assolit durant aquest mandat. Segurament cap al mes d’abril ja podrem veure els primers fanals a Bellaterra i jo crec que aquest és un pas molt important. 

No només pel que fa a la il·luminació, sinó pel que fa a seguretat, per exemple, tota la qüestió de la Font de la Bonaigua, que és una de les fites que s’han assolit durant aquest mandat. El tema de la il·luminació, per exemple, crec que és una de les inversions més grans que qualsevol ajuntament ha fet a Bellaterra. Això és un pas important i penso que ha de ser el primer de molts passos, perquè a Bellaterra fan falta moltes coses. 

“No podem fer projectes de quatre o vuit anys. Bellaterra està molt enrederida i necessita soluciona ja”

També considero que és important el fet de desenvolupar plenament les competències que realment tenim: en cultura, esports, en temes relacionats amb la joventut. D’acord, en volem tenir més i en podem tenir més, perfecte, però i si desenvolupem primer aquestes? Les portem al límit? A mi em semblaria perfecte i penso que ha de ser el primer que hem de fer. Hem de demostrar que el que tenim, amb les eines que tenim, ho podem fer bé. Independentment de quin sigui el partit que arribi, nosaltres volem que s’agafi cultura, esports i joventut i es comenci a treballar fermament i durament amb això. 

A partir d’aquí hi ha temes bàsics a Bellaterra, ho sabem tots: el tema de la mobilitat, de la seguretat. S’han d’anar parlant no només amb els que estem interessats, sinó també amb les diferents institucions i partits polítics s’ha d’arribar a una entesa ràpida, perquè hi ha una cosa que és molt important: l’ara, és a dir, és ara. 

No podem fer projectes de quatre o vuit anys. Bellaterra està molt enrederida. Ara mateix està a uns nivells que no li corresponen. Ens hem de posar les piles. Hem de parlar molt i hem de dialogar molt, però hem de començar a fer coses ja. Són coses que tenim a l’abast i que podem fer. 

A ulls del PSC, la millor fórmula per Bellaterra no era la creació de l’EMD. Et sents còmode amb aquesta forma de govern? Creus que hi ha d’haver aquest replantejament de competències?

Pensa que jo soc fill de l’EMD. Quan vaig arribar aquí no sé si ja estava en marxa o a punt d’iniciar-se, però he conegut Bellaterra amb l’EMD i m’agrada, però jo soc partidari – i així ho he plantejat al partit socialista de Cerdnayola – d’una revisió i ampliació del conveni. Aquest document es va signar fa 12 anys i les coses han canviat molt. El context polític i social és molt diferent. L’EMD és una institució que està consolidada, però no està el suficientment exprimida. 

Aleshores, vull esprémer tot el que puguem de les competències que tenim i paral·lelament – no primer – entrar en una negociació de tu a tu amb l’Ajuntament de Cerdanyola per veure fins on podem arribar i fins on cedeixen, no demanar permís, sinó negociar. S’ha d’intentar arribar a un acord per millorar aquest conveni, que jo crec que és millorable. I tinc constància que al govern de l’ajuntament actual hi ha la predisposició per millorar aquest conveni. 

“Que el president de l’EMD reconegui que amb l’actual equip de govern de Cerdanyola ha pogut mantenir un diàleg i s’han arribat a acords és molt important” 

Com valores fins ara les relacions que ha tingut l’Ajuntament amb l’EMD de Bellaterra?

Jo he entrat en política fa pocs dies, però el que sí que puc dir són coses que he llegit i he seguit als plens de la Junta de Veïns i Veïnes i és que amb aquest equip de govern del partit socialista, tots han reconegut que és la primera vegada que s’ha pogut mantenir un diàleg i això és molt important. Que el president de l’EMD reconegui que amb l’actual equip de govern de Cerdanyola ha pogut mantenir un diàleg i s’han arribat acords, penso que és molt important. Tot i això, segueixen havent-hi les traves i la judicialització, però la relació aparentment és molt bona. 

“Tenim un govern socialista a Cerdanyola que fa les coses bé i pot haver-hi un govern socialista a Bellaterra. Aprofitem-ho”

Com és que decideixes entrar al món de la política sota el paraigua del PSC? Amb què et quedes de la ideologia del partit per a Bellaterra?

Suposo que “la cabra siempre tira al monte“. La meva ideologia – no ens enganyem – té certs aspectes que queden molt a prop del moviment socialista, però en l’àmbit municipal les coses les veig d’una altra manera. A mi el que més m’ha motivat ha estat el tarannà que ha aportat el partit socialista a Cerdanyola i el fet d’haver tractat amb ells des de l’Associació de veïns del Turó de Sant Pau en moltes ocasions. 

És cert que no ens han donat tot el que hem demanat, però ens han donat moltes coses i han estat els més propers i implicats en les problemàtiques del Turó. Hi entro perquè em sento recolzat per les persones, però sobretot per les actuacions que han fet a Cerdanyola. L’altre dia, una veïna del Turó de Sant Pau em deia: “Àngel està molt bé que et presentis, perquè et conec i sé que fas les coses molt bé, però jo les eleccions penso en el vot útil”.  Perfecte. Si realment la gent ha de pensar en el vot útil, jo penso que en aquestes eleccions tenim un govern socialista a Cerdanyola que fa les coses bé i pot haver-hi un govern socialista a Bellaterra. Aprofitem-ho. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.