Ca n'Ortadó: de casa d'estiueig a Museu d'Història

L'edifici noucentista de la plaça Sant Ramon ha tingut diversos usos al llarg dels seus gairebé cent anys d'existència

Ca n'Ortadó és una de les cases d'estiueig de Cerdanyola més grans que es conserven a la ciutat. Envoltada per un gran Jardí i al costat de la plaça Sant Ramon, la casa també era coneguda com la "masia Rosa". No pas pel seu color, més aviat groguenca, sinó pel nom de l'antiga propietària de Ca n'Ortadó.

Després d'una primera etapa com a museu (1998-2010), la casa va passar a tenir altres usos. Ara, després de l'aprovació de rehabilitació al ple municipal del mes de maig, Ca n'Ortadó tornarà a ser un museu. El futur Museu d'Història de Cerdanyola s'instal·larà en aquest edifici, un cop les obres d'adequació estiguin acabades. 

Més info: El ple aprova el projecte de rehabilitació de Ca n'Ortadó per a fer-hi el futur Museu d'Història

 

Una casa noucentista

La casa és fruit de la reforma d'un edifici preexistent. Els hereus de Camil Tort, vora el 1900, van dividir les propietats de la finca i van cedir segments a canvi d'un cens anual a pagesos. Rosa Maymó Morera que era filla del propietari d'un dels solars i estava casada amb Antoni Ortadó, es va dedicar a reagrupar els solars entre 1912 i 1932.

Rosa Maymó era propietària de l'antiga casa de la plaça Sant Ramon 23-24 i, el 1929, va sol·licitar un permís per a reformar aquest habitatge amb un projecte firmat per l'arquitecte Joaquim Lloret i Homs. Les obres van consistir a afegir una segona planta i el porxo de la cara sud de l'edifici preexistent.

A la façana nord es van obrir noves finestres. La distribució de l'interior va ser transformada i es va refer la decoració de l'exterior. Finalment, es va dissenyar un majestuós jardí que envoltava tres dels quatre cantons de la casa. El nou disseny estava inspirat en la revisió de la masia catalana tradicional, inclosa dins del moviment noucentista.

El noucentisme és un corrent que meix a començaments de segle XX com a reacció a l'exuberància del modernisme i té com a principis bàsics la moderació, el seny, l'equilibri i la recuperació dels models clàssics. Aquests principis es fan evidents a Ca n'Ortadó en la seva decoració austera a base de línies rectes i corbes regulars a les façanes i en el color de les parets exteriors.

Ca n'Ortadó al 1981. FOTO: Gemma Estrada (gencat.cat)

Ca n'Ortadó al 1981. FOTO: Gemma Estrada (gencat.cat)

 

Primera etapa com a museu

Ca n'Ortadó va ser heretada per la filla de Rosa Maymó, Maria Assumpció Ortadó Maymó el 1968. El 1988 Ca n'Ortadó, juntament amb la torre Vinyals, es van salvar d'un enderroc conseqüència d'una permuta urbanística, gràcies a una mobilització veïnal que va provocar un acord entre l'Ajuntament i la promotora propietària de les finques. El 1990 la casa i el jardí van passar a ser propietat municipal.

Entre 1993 i 1996, l'Ajuntament i l'INEM van iniciar les obres de rehabilitació de la casa i del jardí amb la posada en marxa de l'escola taller Museu Ca n'Ortadó. Un equip format per uns 40 joves van rehabilitar la casa sense alterar-ne l'estructura interna ni externa.

Obres a l'interior de la torre al 1996. FOTO: Riu Sec, febrer de 1996

Obres a l'interior de la torre al 1996. FOTO: Riu Sec, febrer de 1996



Un cop finalitzades les reformes, es va redactar el projecte museològic i es va habilitar l'espai pel muntatge de l'exposició permanent. El Museu de Cerdanyola es va inaugurar el 3 d'octubre de 1998.

L'exposició permanent va tancar el 2010, i des de llavors el jardí de Ca n'Ortadó està obert al públic i acull activitats educatives i culturals de primavera a tardor. A l'interior, durant aquests últims 14 anys s'hi ha instal·lat el Servei Local de Català de Cerdanyola del Vallès.
 

El retorn del Museu d'Història

El ple municipal, celebrat el passat 30 de maig va aprovar per unanimitat l'aprovació inicial del projecte de rehabilitació i adequació interior de Ca n'Ortadó per a fer-hi el futur Museu d'Història de Cerdanyola. L'objectiu és que l'espai sigui habilitat com a centre d'interpretació i documentació de la Cerdanyola Urbana, és a dir, a partir del segle XX.

Així, els nous usos previstos són els d'exposició (a la primera planta) i conservació i consulta de determinats conjunts documentals i materials que han estat dipositats a l'Ajuntament (a la segona planta). A l'exterior, es modificarà la rampa d'accés per donar més amplada de pas i donar més accessibilitat. A banda, també es farà un reforç estructural de la coberta, entre altres intervencions.

Ca n'Ortadó a l'actualitat. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

Ca n'Ortadó a l'actualitat. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.