El ple aprova el projecte de rehabilitació de Ca n'Ortadó per a fer-hi el futur Museu d'Història

També s'ha aprovat una modificació de pressupost per un import de 2,1 milions d'euros

El futur Museu d'Història de Cerdanyola ha donat el primer pas aquest dijous 30 de maig amb l'aprovació inicial del projecte de rehabilitació i adequació interior de Ca n'Ortadó. El ple municipal ha aprovat per unanimitat aquesta proposta del govern, amb l'objectiu que l'espai sigui habilitat com a centre d'interpretació i documentació de la Cerdanyola Urbana, és a dir, a partir del segle XX.

Actualment, i des del 2010, l'espai estava ocupat pel Servei de Normalització Lingüística del Català. De manera que aquest canvi d'ús, i la consegüent adaptació a les noves funcions, "fan que sigui necessària aquesta intervenció".

Així, els nous usos previstos són els d'exposició (a la primera planta) i conservació i consulta de determinats conjunts documentals i materials que han estat dipositats a l'Ajuntament (a la segona planta). A l'exterior, es modificarà la rampa d'accés per donar més amplada de pas i donar més accessibilitat. A banda, també es farà un reforç estructural de la coberta, entre altres intervencions.

Tot i la bona rebuda de la proposta per part de l'oposició, la regidora de Guanyem Cerdanyola, Cristina Gallardo, ha criticat que "no hi hagi un projecte cultural clarament definit al darrere": "ens sembla començar la casa per la teulada", ha dit.

Per la seva banda, la regidora d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Gemma Estopà, ha celebrat que per fi es tingui clara la destinació del futur Museu d'Història, "la qual cosa no hi ha passat amb altres edificacions com la Torre Vermella, Ca N'altimira o la Torre Llopis".

L'alcalde Carlos Cordon, ha respost que s'està treballant en aquests altres projectes: "Ca n'Altimira es convertirà en la seu de la 'Ciutat del coneixement' i la Torre Llopis permetrà obrir el jardí al públic i connectar els barris", ha explicat. En aquesta línia, ha recalcat que "la voluntat d'aquest govern és la d'actuar fermament sobre el patrimoni de la ciutat".

Pel que fa a la nova localització del Servei de Normalització Lingüística del Català, la regidora d'Educació, Pilar Adell, les oficines centrals d'aquest s'ubicaran en uns espais pràcticament nous al Molí de Can Serra, al costat de la Masia de Can Serra. Per les activitats docents, en canvi, encara no està clar, tot i que s'està treballant amb diversos espais de la ciutat.
 

Modificació de pressupost per 2,1 milions d'euros

 

El ple municipal també va aprovar, amb l'abstenció dels grups de l'oposició, una modificació de pressupost per un import de 2.159.704,43 euros. Aquesta modificació "dona resposta a les sol·licituds de diferents serveis municipals de la ciutat", ha explicat el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez.

Entre les inversions hi destaquen els 601.062 euros destinats als serveis de Patrimoni per a fer les millores a Ca n'Ortadó; els 180.000 euros per a millores energètiques a l'edifici de l'Escola Bressol Montflorit; 90.000 euros per a fer reformes a les cobertes de les naus dels Castellers i del Club d'Esports de Muntanya (CEM Cerdanyola); 75.000 euros per a canviar el parquet del Pavelló Esportiu Municipal Guiera; o els 115.000 euros, en concepte de subvenció directe a Promoció Econòmica, que aniran destinats a les noves activitats al Turonet de cara al Nadal de 2024.

Tot i això, del que més s'han queixat els representants de l'oposició, ha sigut de l'augment de 700.000 euros del contracte d'escombraries, "que posen en evidència la necessitat de revisar el servei que estan prestant", segons ha dit el regidor d'En Comú Podem, Pedro Arco. També el regidor d'ERC, Íñigo García de Enterría, ha mencionat el fet que "cal fer un nou contracte d'un servei que es presti amb les condicions adequades".

Per acabar, Javier Sánchez, ha afegit que, tot i els inconvenients, "el servei d'escombraries és un dels contractes que més s'audita i més es controla".
 

Execució pressupostària del primer trimestre
 

Durant el ple també es va informar que l'execució pressupostària del primer trimestre havia sigut la següent: un 15,45% dels ingressos, un 14,33% de les despeses i un període mitjà de pagament de 28,12 dies. Tot i la baixa execució, el regidor de Serveis Econòmics ha assenyalat que es tracta del primer trimestre i "això no és indicatiu de com ha d'anar l'exercici".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.