Comencen les obres de rehabilitació de les tanques i jardí de Can Llopis

La intervenció proposada obrirà el jardí a la ciutadania connectant el carrer Sant Ramon i el barri Banús

Aquest dimarts 11 de juny han començat els treballs de rehabilitació del jardí i la tanca exterior de la torre Can Llopis, situada al carrer Sant Ramon i adquirida per l'Ajuntament l'any 2021. Amb aquest projecte, el consistori pretén obrir aquest espai a la ciutat estimulant la generació d'usos i funcions de vida quotidiana en condicions ambientals sostenibles. Les obres, que tindran una durada de 18 mesos, permetran connectar el carrer Sant Ramon amb el barri Banús.

La intervenció contempla diferents espais de la part exterior de Can Llopis. S'eliminarà la tanca actual i s'incorporarà una nova d'acer ajustada a les noves delimitacions urbanístiques. Al lateral del carrer Sant Daniel, la nova tanca es construirà cap a l'interior del jardí històric original i es conservarà la porta monumental d'accés a la torre situada al carrer Sant Ramon.

Prenent els plataners com a referència es separaran clarament dues zones del jardí, tancant la zona oest, molt més rica en vegetació i més delicada, i obrint totalment la zona est, enderrocant parcialment l'edificació auxiliar del safareig i guanyant aquest espai per al carrer Sant Daniel. Amb aquest projecte es defineix una plaça dura a nivell de carrer, una rampa de comunicació amb el passeig Maria Lluïsa i una nova gran jardinera dintre de la volumetria original del safareig.

També es contempla la restauració del jardí amb propostes de conservació i de noves plantacions d'arbrat, arbustives i vivaces. En el nou espai exterior s'incorporarà nou enllumenat, mobiliari urbà, xarxa de reg i plantació de vegetació arbustiva a la gran jardinera. També es durà a terme la instal·lació de xarxes de serveis d'il·luminació, sanejament i aigua, connectant-se a la xarxa exterior de carrer. Pel reg de la vegetació es farà servir aigua de recursos hídrics existents al mateix jardí, si és possible, del pou existent al costat de la Torre Llopis.

 

Can Llopis, una torre d'estiueig

Can Llopis és una de les torres d'estiueig més ben conservades del municipi, amb un magnífic exemple de jardí clos. La casa és una de les primeres torres d'estiueig construïdes per les famílies benestants barcelonines a l'antiga carretera a Sant Cugat, avui carrer de Sant Ramon.

Va ser construïda cap al 1872 per Pere Llopis, tot i que el seu aspecte actual sembla que correspon a una reforma realitzada pel seu fill, Enric Llopis, al voltant de 1893, per transformar la torre d'estiueig en residència habitual. Aquesta reforma, atribuïda a l'arquitecte Gaietà Buïgas i Monravà, incorpora a l'edifici el llenguatge eclèctic característic de l'arquitectura de finals del segle XIX.

 

L'oposició demana projectes 

Tot i les actuacions del govern sobre el jardí de la finca, alguns partits de l'oposició ja van criticar en el passat ple municipal la falta de projectes en el patrimoni de la ciutat propietat de l'Ajuntament. En aquest sentit, la regidora d'ERC, Gemma Estopà, va lamentar que "no hi hagi una destinació clara per algunes cases com Ca n'Altimira, la Torre Vermella o la mateixa Torre Llopis". 

Per la seva banda, el portaveu de Junts, Joan Sánchez, va explicar al TOT Cerdanyola que cal conservar la casa, donant-li un ús estratègic. "No s’hi val posar-hi oficines municipals, com amb la Torre Vermella i, després de dedicar-hi molts diners, deixar que es torni a degradar i tornar a dedicar-hi molts diners", va dir.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.