Creen una guia per garantir el benestar dels animals durant les celebracions dels Tres Tombs

Cerdanyola és un dels primers municipis en celebrar la festa en el calendari dels Tres Tombs, que s'allarga fins al febrer

El Departament d’Acció Climàtica, la Federació Catalana dels Tres Tombs, l’entitat animalista FAADA i l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids han creat una guia per garantir el benestar dels animals durant les celebracions dels Tres Tombs o d’altres festes similars. El document estableix, entre altres, que a cada festa hi haurà un veterinari per cada 50 èquids, que les rutes han de ser inferiors a 6 km i que cal evitar superficies lliscants.

Amb aquesta i altres mesures es vol pautar com desenvolupar aquestes festes tradicionals, vigents a un centenar de pobles de Catalunya, “garantint que s’adapten als nous temps, des del respecte i el compromís”, ha apuntat la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes.

La ‘Guia d’actuació pel bon funcionament dels Tres Tombs i altres concentracions de naturalesa similar amb èquids a Catalunya’ ha estat elaborada amb l’assessorament de l’expert en benestar equí Josep Subirana. Des d’Acció Climàtica han ressaltat que el seguiment de la guia és una qüestió voluntària, si bé han celebrat que reforça un model “que vetlla per la perdurabilitat de les festes tradicionals” amb la premissa de prioritzar “la cura del benestar físic i emocional dels animals”.

“El document té una funció important de transparència cap a la ciutadania”, ha ressaltat el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, que ha afirmat que la guia “ajuda a que els Tres Tombs s’entengui com una festa que no és negativa pels animals”. Segons Vilahur, amb aquesta nova eina “es poden veure els esforços que es fan per garantir el benestar animal i es pot observar com aquest es garanteix”.

En aquest sentit, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha destacat que la guia endreça moltes pràctiques que les entitats ja feien a nivell individual, de manera que serveix com una ‘check list’ per a què els organitzadors de cada festa validin tot allò necessari abans de sortir amb els carruatges. També considera que la guia s’alinia amb el nou tarannà social que hi ha vers els animals. “Fa 200 anys no hi havia la sensibilitat animal que hi ha actualment al conjunt de la societat, i ara podem demostrar que hi estem tots conjurats”, ha asseverat.

 

Mesures per als Tres Tombs

El document, presentat aquest dijous a Vilanova i la Geltrú a la seu de la Federació Catalana dels Tres Tombs, estableix que hi haurà d’haver un veterinari responsable que s’encarregarà de coordinar la resta de veterinaris, els quals, com a mínim, tindran una ràtio de 50 èquids per professional. La guia també demana hi hagi la figura del responsable dels èquids, i recomana la contractació d’experts en comportament de cavalls i burros.

Al mateix temps, es prohibeixen agressions verbals o físiques cap als èquids, així com l’ús de pirotècnia prop dels animals. També es demana que els recorreguts dels Tres Tombs siguin d’un màxim de 6 km o de 2,5 hores de durada. Que no hi hagi pendents superiors al 15%, evitar superficies lliscants ni girs tancats, o garantir espais tranquils per al muntatge dels carruatges són altres qüestions que es recullen a la guia.

 

Garantia de "bones pràctiques"

“La presentació i desenvolupament d’aquesta guia no fa més que reforçar el camí que vàrem iniciar el juny del 2018, amb l’entrada en vigor del nostre Reglament de Benestar Animal”, ha assenyalat el president de la Federació dels Tres Tombs de Catalunya, Andreu Bernadàs, que ha garantit que els traginers “són els primers animalistes que vetllen pel benestar dels cavalls”.

Bernadàs ha defensat que els cavalls, eugues i rucs participen a la festa dels Tres Tombs “per fer una recreació històrica del passat traginer d’un centenar de pobles i ciutats de Catalunya” i ha celebrat que la guia “dona legitimitat” i “aixopluc” per part de la Generalitat per garantir les bones pràctiques durant els esdeveniments. “Volem que la societat entengui que som una festa tradicional on tots gaudim sense fer patir els 600 animals que recorren els diferents municipis”, ha afegit, alhora que ha assegurat que el document és una eina per ajudar a preservar el futur de la celebració.

 

Cerdanyola enceta el calendari dels Tres Tombs

El gruix de cercaviles dels Tres Tombs es concentren durant els mesos de gener i febrer. El calendari arrencarà aquest proper diumenge amb les celebracions a Argentona, Cerdanyola, Martorell, Polinyà i el barri de Sant Andreu de Barcelona. Tot i que la majoria de municipis celebren la festa en un període de dos mesos, la darrera festa oficial serà al maig a Montblanc, capital dels Tres Tombs.

El diumenge 14 de gener es tornarà a celebrar la passada dels Tres Tombs Cerdanyola del Vallès. Les activitats organitzades pels Arriers i Arrieres de Sant Antoni Abat de Cerdanyola han començat aquest divendres 12 amb la rebuda de la bandera infantil a l’Escola Escala Dei.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.