Arriba la 34a Noche del Cante Jondo de la Casa de Andalucía

El festival Noche del Cante Jondo es farà el 15 de maig a les 19.30 h al Teatre Ateneu

La pandèmia no ha disminuït les ganes d'oferir art i cultura a la Casa de Andalucía de Cerdanyola del Vallès, que ha presentat la 34a edició de la Noche del Cante Jondo. El festival flamenc es farà el 15 de maig a les 19.30 h al Teatre Ateneu. 

Enguany, la presentació del festival no s'ha pogut fer com sempre: a la caseta de la Casa de Andalucía a la Feria de Abril de Barcelona. Tot i això, després d'un any 2020 sense espectacle, l'entitat recupera el festival que els ha fet coneguts arreu de l'Estat. "És un dels festivals flamencs més importants i de més tradició", va dir Dani Salinero, president d la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC).

Art flamenc i cerdanyolenc

El cartell d'enguany aposta per les cases flamenques i l'art cerdanyolenc. Al cante, Vicente Soto i la seva filla Lela Soto, de la família Sordera i descendents de cantaors emblemàtics de flamenc com Paco La Luz. Vicente Soto acumula una llarga trajectòria com a cantaor amb espectacles on ha cantat textos de l'escriptor portugés Fernando Pessoa i versos de poetes com Federico García Lorca, Rafael Alberti o Juan Ramón Jiménez. Lela Soto, és la sucessora de la saga de cantants de la família Sordera i ha col·laborat amb artistes com Alejandro Sanz, Niña Pastori o Pitingo.

El cartell el completen la cerdanyolenca María Dávila al ball i Antonio Carrión a la guitarra. "María Dávila és el pal de paller de la nostra entitat", va dir emocionat Rafael Arjona, president accidental de la Casa de Andalucía. Dávila és la professora de flamenc de l'entitat i la responsable dels espectacles que es fan des de l'escola. La cerdanyolenca va començar a ballar a la Casa de Andalucía i s'hi ha quedat mentre s'ha format i ha treballat amb artistes com Rafael Amargo, amb qui va ballar a l'espectacle que feia a Mèrida.

 

Per una altra banda, l'entitat destaca la presència d'Antonio Carrión, el guitarrista de la Casa de Andalucía per excel·lència. Arjona assenyala que Carrión s'ha guanyat la confiança i el respecte dels artistes que han passat per l'entitat i recorda que ha assolit fites com és rebre un Grammy Latino

 

Un festival especial

La 34a Noche del Cante Jondo es farà el 15 de maig al Teatre Ateneu -amb el 50% de l'aforament- i les entrades es podran comprar a la Casa de Andalucía (Carrer de la Indústria, 22). L'entitat viu aquest festival d'una forma especial després de més d'un any de complicacions a causa de la pandèmia. Tot i que han organitzat espectacles a l'Ateneu, han perdut una de les seves principals fons d'ingressos: la Feria de Abril.

Per això, esperen amb candeletes la subvenció de l'Ajuntament de Cerdanyola, la qual està assegurada, però podria arribar després del festival. Perquè els membres de la junta de la Casa de Andalucía no hagin d'avançar diners per pagar el sou dels artistes, la FECAC s'ha compromès a assumir el cost fins que arribi la subvenció.

Tot i el possible retard en la subvenció, l'entitat va agrair en roda de premsa el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola. El regidor de Cultura, Óscar Pons, va destacar el treball conjunt del consistori amb les entitats "per sortir d'aquesta situació". Per la seva banda, l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va destacar la importància del festival i la seva història dins el món del flamenc, i va assegurar que s'està demostrant que es pot fer cultura segura en un moment de pandèmia.

Cartell de la 34a Noche del Cante Jondo.

Cartell de la 34a Noche del Cante Jondo.