Dos actes paral·lels han commemorat la Diada 2021 a Cerdanyola

Esquerra, Junts i Guanyem han fet l’ofrena floral pòstumament a l’oficial en protesta per la limitació d’aforament de l’Ajuntament

El monument de l’11 de setembre ha quedat guarnit de flors un any més en finalitzar la celebració oficial de la Diada Nacional de Catalunya 2021 a Cerdanyola del Vallès. L’acte ha començat amb normalitat i tal com s’havia previst amb l’ofrena floral institucional, les interpretacions musicals de l’AMCV i els pilars d’honor dels Castellers de Cerdanyola.

Però, com ja es podia preveure després del clima de tensió dels anteriors dies entorn de l’organització de l’acte, els partits independentistes Junts per Cerdanyola, Esquerra Republicana i Guanyem Cerdanyola han decidit no participar de l’ofrena floral reservada per les entitats al final de l’acte. En canvi, han esperat que la celebració oficial finalitzés per portar els seus rams al monument. Per la seva part, l’alcalde Carlos Cordón ha decidit no fer la intervenció que estava programada entremig de l’acte. D’altra banda, cap representant del Partit Popular ni de Ciutadans ha assistit a la commemoració.

Ofrena floral institucional al so de l’AMCV

Pocs minuts abans de començar la commemoració cerdanyolenca per la Diada, molta gent s’ha arreplegat a fora de la delimitació d’aforament marcada per una cinta. A dins, s’han col·locat les cadires reservades segons les persones que prèviament s’hi havien inscrit. El passadís buit entre les dues seccions de cadires ha estat el centre d’atenció al llarg del matí, què és per on cada entitat participant ha desfilat amb la respectiva ofrena floral.

L'AMCV interpretant Els Segadors a la Diada. FOTO: Nora Muñoz

AMCV a la Diada L'AMCV interpretant Els Segadors a la Diada. FOTO: Nora Muñoz

L’ofrena floral institucional a càrrec de l’alcalde i els i les portaveus dels grups municipals del consistori ha inaugurat l’acte, al so d’El cant de la Senyera interpretada per la Banda i la Coral de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès. Tot seguit, s’ha donat pas a la interpretació a càrrec de la mateixa AMCV d’Els Segadors.

A continuació estava prevista la intervenció de l’alcalde, però s’ha avançat l’ofrena floral i els pilars d’honor dels Castellers de Cerdanyola, que han tancat desplegant una bandera independentista. Després ha estat el torn de l’actuació en solitari de la Banda de l’AMCV, que l’Agrupació Cultural de Sardanistes de Cerdanyola del Vallès ha volgut acompanyar improvisant una sardana.

Desfilada floral amb tensió política

La Diada a Cerdanyola no ha estat exempta de tensió entre entitats municipals. En acabar l’actuació musical s’ha procedit a fer la desfilada d’ofrenes florals d’entitats, associacions i partits polítics, amb què es tancava l’acte. Tanmateix, quan ha estat el torn de Junts per Cerdanyola, Guanyem Cerdanyola i Esquerra Republicana, cap de les tres agrupacions ha volgut participar de l’ofrena oficial.

Sí que hi han participat els i les integrants de Cerdanyola En Comú Podem, a més de la Comissió de Festes de Sant Martí, l’Assemblea Nacional Catalana, el Cerdanyola FC i la Casa d’Andalusia, entre altres entitats. Les formacions del Partit Popular i Ciutadans no han fet cap ofrena perquè no han assistit a l’acte.

Ofrena floral postoficial. FOTO: Nora Muñoz

Així ha quedat el monument 11 de setembre després de les ofrenes florals oficials i no oficials. FOTO: Nora Muñoz

Polèmica per les restriccions d’aforament

Guanyem Cerdanyola ha fet un comunicat enmig de l’acte explicant els seus motius per no participar de manera oficial: “Volem mostrar el nostre desacord per la limitació imposada pel govern del PSC en el nombre de participants de les ofrenes. S’ha comunicat a primera hora la decisió que hem pres, i dies previs també hem parlat amb ells”. La portaveu ha convidat a tothom a quedar-se en finalitzar l’acte per assistir a les ofrenes de la seva organització.

El regidor d’Esquerra Republicana, Albert Turon, ha recordat el comunicat que la seva agrupació va fer, sostenint que el govern del PSC “menysté la Diada a Catalunya”. Turon esperava que Protocol aixequés la limitació de 10 persones per entitat arran de la supressió de la restricció del límit de 10 persones que es va fer oficial el 10 de setembre. “L’aforament establert no és una norma Covid del Procicat. No ens han donat explicacions i ahir vam comunicar-li a l’Ajuntament que si no aixecaven les limitacions d’aforament no participaríem en els actes oficials i faríem una ofrena a posteriori”, ha declarat el regidor.  

L’acte postoficial

Les agrupacions que han manifestat el seu descontentament amb l’organització de l’acte oficial han realitzat l’ofrena floral en acabar la programació, de manera comunitària. Després del torn individual d’Esquerra, Junts i Guanyem, totes tres formacions s’han arreplegat al davant del monument 11 de setembre i han entonat Els Segadors amb el crit de “visca Catalunya!” per tancar.

Conjunt d'entitats post oficial

Esquerra Republicana, Junts per Cerdanyola i Guanyem Cerdanyola, conjuntament un cop feta la seva ofrena floral. FOTO: Nora Muñoz

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.