L'art cerdanyolenc s'exporta al MNAC i al Museu Picasso

El MAC ha cedit diverses obres de l'artista cerdanyolenc Josep de Togores a les principals exposicions de la temporada dels museus catalans

L'art amb segell cerdanyolenc també es valora fora del municipi. Aquesta tardor, la col·lecció del Museu d'Art de Cerdanyola, que creix any rere any, està present a dues de les grans exposicions de la temporada al MNAC i al Museu Picasso de Barcelona, totes dues amb presència de l’obra del cerdanyolenc Josep de Togores

Togores al Museu Picasso

El Museu Picasso dedica una exposició al marxant de Josep de Togores als anys 20. La mostra Daniel-Henry Kahnweiler. Marxant i escriptor, oberta fins al 19 de març, celebra la figura d’aquest personatge indispensable de les primeres avantguardes. Sota el paraigua de la seva galeria apadrinava a artistes com ara Picasso, George Braque, Fernand Léger, André Masson, Paul Klee i Juan Gris, entre d’altres, tots ells representats a la mostra amb obra provinent del Centre Georges Pompidou. 

Els artistes catalans apadrinats, com ara Togores i Manolo Hugué, també tenen una sala pròpia a l’exposició. Del primer, el MAC ha prestat Femme avec raisin i Le guignol horitzontal, i d’Hugué, Cap de Tití, retrat de la filla de l’artista cerdanyolenc. "L’exposició també és una oportunitat única de veure un recull de les grans obres signades per Togores, provinents d’altres col·leccions", destaquen des del MAC.

L'obra 'Cap de Tití' de Manolo Hugué al Museu Picasso. FOTO: Cedida

L'obra 'Cap de Tití' de Manolo Hugué al Museu Picasso. FOTO: Cedida

 

Tres nus al MNAC

L’altra exposició amb presència de Togores és Feliu Elias. La realitat com a obsessió, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, també fins el 19 de març. Entre les obres exposades s’hi troba Tres nus de l'artista cerdanyolenc. L'obra forma part de la mostra per la faceta del polièdric artista Feliu Elias com a crític i historiador de l’art, sota el pseudònim Joan Sacs, i els artistes a qui recolzava, entre ells Togores.

Aquestes dues exposicions també permeten reivindicar el patrimoni documental del MAC. "Pel procés de creació de totes dues exposicions s’ha fet recerca a l’important fons documental de Josep de Togores, entre els quals s’hi troben cartes entre l’artista i el seu marxant Kahnweiler, així com el seu contracte, i també la correspondència amb el seu amic Feliu Elias", assenyala l'equip de museu cerdanyolenc.

El quadre 'Tres nus' de Josep de Togores al MNAC. FOTO: Cedida

El quadre 'Tres nus' de Josep de Togores al MNAC. FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.