L'art cerdanyolenc segueix viu mentre demana més espais d'exposicions

El vessant artístic de la ciutat segueix sent desconegut per a molts i creix demanant més implicació i més espais per mostrar-se.

Des del seu passat estiuenc, Cerdanyola del Vallès ha estat ciutat d’artistes. Des del pas per la ciutat d’artistes com Josep de Togores o Ismael Smith, fins als més contemporanis com Arquer Buigas, Elisa Arimany, Salvador Mañosa, Clàudia Carreras o Olga Molina, qui recentment ha estat finalista al certamen mundial d’il·lustració amb el seu disseny del cartell del Festival de Blues de 2018.

Aquest vessant artístic de la ciutat no només passa pels noms d’aquells que creen l’art de la pintura, la il·lustració o l’escultura, sinó també pels espais que ensenyen l’art. Malgrat l’èxit dels artistes i projectes artístics de Cerdanyola, aquesta cara de la ciutat continua sent desconeguda per a bona part de la ciutadania.

Oasis d’art a la ciutat

El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) és un bon lloc per començar a descobrir quin és l’art que s’ha fet a la ciutat. Quadres i escultures de diferents èpoques formen part de les sales d’exposicions del MAC, que se situa en un edifici on descansa mostrant-se a la ciutat una de les obres cerdanyolenques més reconeixibles: els vitralls de Les Dames. A més, el MAC acull obres de la família d’arquitectes Balcells i Buïgas i dels artistes Ismael Smith i Josep de Togores. Per una altra banda, es mostra amb diferents peces l’impacte del modernisme a la ciutat i s’acullen exposicions temporals centrades en temàtiques concretes. Actualment, es pot visitar una exposició que pretén posar en primer pla dones artistes de Cerdanyola que, per una qüestió o altra, van estar silenciades.

Entre altres espais, també es poden veure obres d’art a les parets de l’Ateneu, a la Sala Elisa Arimany de la biblioteca Central i a sales i iniciatives privades com la sala dedicada al pintor Arquer Buigas, la Sala d’Art Buigas o els showrooms que els mateixos artistes fan als seus estudis.

Més info: El MAC acull una exposició que connecta l'obra de dones artistes dels segles XX i XXI

Més sales d’exposicions

Un altre dels nuclis artístics de la ciutat és l’Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola. La reconeguda Elisa Arimany va formar part d’una entitat nascuda l’any 1995 arran de les classes de l’Escola d’Art de l’Ateneu. Al voltant d’una cinquantena d’artistes formen actualment l’associació, que té representades diferents modalitats: obra plana, ceràmica, escultura, gravat o joieria.

Les creacions dels artistes de l’associació es poden veure en diferents trams de l’any a les parets del B’Art de l’Ateneu. A més, l’entitat també exposa l’obra d’artistes que, tot i no ser membres de l’associació, tenen vinculació amb la ciutat. La seva presidenta i artista, Carme Brasó, reclama més espais per fer exposicions a Cerdanyola: “Els artistes de la ciutat, i especialment els escultors, necessitem més espais per exposar. Aquesta necessitat s’ha fet més evident durant la pandèmia”. 

Des d'aquest 6 d'abril, l'associació exposa la mostra col·lectiva Un llibre per viure, que es podrà veure a la Sala Elisa Arimany del 6 d’abril al 5 de mai. El fil conductor de les obres que es presenten és el llibre i el seu paper en la societat actual.

Sobre el seguiment que fa la ciutadania de Cerdanyola de l’art local, Brasó considera que manca més vinculació de la gent amb la vida cultural de la ciutat. Tot plegat, ho relaciona amb la necessitat de més espais per ensenyar l’art i més difusió de l’activitat artística que es fa.

Activitat al Taller Escola d’Art de Cerdanyola. FOTO: Taller Escola d’Art

Activitat al Taller Escola d’Art de Cerdanyola. FOTO: Taller Escola d’Art

Aprendre l’art

A Cerdanyola no només es pot veure art, sinó que també es pot aprendre. Un d’aquests espais on formar-se és l’Escola d’Arts Plàstiques de l’Ateneu, que ja acumula més de 30 anys d’activitat. A causa de la pandèmia, actualment l’escola només té actius de forma presencial els cursos per a infants, però els professors s'han adaptat per oferir cursos en format virtual a través de les xarxes socials

Durant aquests temps, un altre espai d’aprenentatge de l’art s’ha renovat: el Taller Escola d’Art de Cerdanyola ha estrenat nou local al carrer Sant Antoni. La seva directora, Natalia Sánchez, assegura que els agrada seguir a Cerdanyola després d’una dècada a l’antic local, i afegeix que la ciutat necessita més escoles d’art: “Amb la quantitat de població que hi ha, Cerdanyola hauria de tenir més escoles d’art”. Sánchez  coincideix amb l’opinió de Carme Brasó i reivindica més atenció al sector artístic de la ciutat: “L’art a Cerdanyola està una mica descuidat. I és curiós perquè tenim un museu d’art molt maco que no totes les poblacions tenen. S’hauria d’explotar més. Hi ha molta gent a la ciutat que estudia belles arts i i molta altra que ha hagut de marxar a una altra ciutat per fer coses relacionades amb l’art”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.