L'Ateneu Republicà presenta l'exposició 'Pioneres del municipalisme feminista 1934-1939'

L'exposició es podrà visitar entre els dies 9 i 28 de setembre a l'Ateneu

La secció cultural d'Esquerra Republicana a Cerdanyola, l'Ateneu Republicà, porta a la ciutat l'exposició Pioneres del municipalisme feminista 1934-1939. La mostra es podrà visitar entre els dies 9 i 28 de setembre a l'Ateneu.

El dijous 9, a les 19 h i a l'Ateneu, es farà un acte de presentació de la mostra, el qual comptarà amb l'historiador Pau Vinyes i Roig, comissari de l'exposició. Pioneres del municipalisme feminista 1934-1939, impulsada per la Fundació Josep Irla, és un recull de biografies dividides en vuit plafons que expliquen la vida de 16 dones que van sortir elegides regidores dels seus respectius municipis a les primeres eleccions on les dones podien votar, el 14 de gener de 1934.

Entre les biografies destaca la cerdanyolenca Magdalena Llonch, primera regidora de la ciutat, motiu pel qual va ser posteriorment empresonada pel règim franquista. La secció local d'ERC a Cerdanyola recorda com li van retre homenatge el 7 de març de 2017 dins dels actes de Dia Internacional de les Dones.

L'exposició repassa també altres figures entre les quals destaca Natividad Yarza, nascuda a Valladolid, que fou la primera alcaldessa de Catalunya al municipi de Bellprat. "Commociona conèixer les històries de compromís social i polític d'unes dones que lluitaven enmig de tot tipus de turbulències i dificultats, més encara si hi afegim les discriminacions amb motiu de gènere", expliquen des de l'Ateneu Republicà.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.