Bambalina i els bambaliners han bufat espelmes pel seu 40è aniversari

Bambalina ha fet gairebé 1.000 espectacles en els seus 40 anys d'història

La companyia de teatre infantil cerdanyolenca Bambalina ha fet honor als seus 40 anys d'història amb una gran festa i uns protagonistes destacats: els infants cerdanyolencs. L'ambient de joc i diversió s'ha apoderat de diversos indrets de la ciutat durant la jornada de dissabte 21 de maig, en què s'han fet tallers dinamitzats, teatre, cercaviles, s'ha rememorat la història de l'entitat i, a manera de cirereta final, s'han bufat les espelmes d'un gran pastís. Un protagonista involuntari de la festa ha estat l'extrema calor, amb temperatures que han arribat als 29º i han obligat els participants a mantenir-se constantment hidratats. 

Més info: FOTOS: Celebració del 40è aniversari de Bambalina

Activitats del 40è aniversari de Bambalina. FOTO: Nora Muñoz Otero

Activitats del 40è aniversari de Bambalina. FOTO: Nora Muñoz Otero

"Les sensacions són molt bones i els voluntaris estan molt contents. A més, ha vingut molta gent tot i la calor", segons la presidenta de l'entitat, Elvi Vila. Bambalina calcula que a les activitats del matí hi han assistit al voltant de 700 persones, i unes 450 al final de festa de la tarda. 

Esbarjo i calor a la plaça Sant Ramon

L'entitat va complir 40 anys oficialment el gener de 2022, però va preferir esperar a fer la celebració amb el bon temps. Si era sol el que buscaven, aquest 21 de maig n'han tingut per donar i per vendre. I és que la festa s'ha fet en un dia de molta calor equiparable a la que fa a l'estiu, fet que ha obligat els voluntaris a mantenir refrescats els infants i adults amb dispensadors d'aigua

A la plaça Sant Ramon s'han fet diverses activitats matinals. En un dels pocs espais d'ombra s'hi han instal·lat taules per a fer el taller de pintar bosses de tela de Bambalina i mandales del sol de l'entitat, i s'han repartit caramels i globus amb el nou logotip. Aquesta activitat ha agradat als més petits perquè, a quin infant no li agrada rebre regals? Enmig del sorral s'ha instal·lat també un joc d'apilar testos de plantes a més d'estris per a fer castells de sorra, tot i que a partir de les 12 h els infants han preferit fer altres activitats on hi hagués ombra. 

Ha estat molt popular l'activitat Bufa i Rebufa, en què dinamitzadors de la companyia Anlaire han ensenyat als participants com fer bombolles de sabó gegants. Els infants han posat a prova la seva perseverança fins a aconseguir cobrir-ho tot de bombolles. També ha destacat especialment l'activitat de La Pilotada, a càrrec de La Companyia de Circ: una activitat pensada per a gaudir en família i fer ús de les habilitats equilibristes. Guiats per un dinamitzador, els participants han botat boles gegants de goma, les han llençat enlaire o s'hi han posat a sobre aguantant l'equilibri, entre altres combinacions. 

No ha faltat el teatre familiar

Tractant-se d'una festa de Bambalina, era imprescindible organitzar un espectacle de teatre. En dues sessions, a les 11.30 i a les 12.30 h, s'ha representat l'obra de teatre musical El vestit pop de l'emperador de La Roda Produccions. 

Un emperador presumit i estirat ha d'escollir el vestit perfecte per a una ocasió molt especial: la passarel·la anual de la reialesa, on s'haurà de lluir més que mai. Aquesta obra ha despertat rialles entre grans i petits. 

Cercaviles i fi de festa

La festa s'ha reprès a la tarda amb un segon espectacle que no podia faltar en un acte de Bambalina, la cercavila. Les companyies Xip Xap i El Sidral han fet no una, sinó dues cercaviles paral·leles. La primera ha començat al Mercat de Les Fontetes i ha passat per l'avinguda Catalunya. El Sidral ha representat l'espectacle Els Mentiders, en què quatre tripulants esbojarrats d'un vaixell prometien fer-lo volar. La cercavila Xip Xap ha recorregut el carrer Sant Ramon des del Mercat de Serraparera mentre diversos trasto karts competien per arribar primers en una cursa plena de malifetes. 

Activitats del 40è aniversari de Bambalina. FOTO: Nora Muñoz Otero

Activitats del 40è aniversari de Bambalina. FOTO: Nora Muñoz Otero

Tots dos espectacles han confluït a la plaça de l'Abat Oliba, on el director de cerimònies, el dinamitzador Robert Govern i l'actual presidenta de l'entitat, Elvi Vila, han explicat la història de Bambalina  des que l'any 1982 Pep, Saltimbanqui i Bocoi van fer el primer espectacle, fins a l'actualitat amb la unió de l'entitat amb La Xarxa

1000 espectacles de Bambalina

Com no podia ser d'una altra manera, Robert Govern i Vila han resumit els 40 anys d'història d'una manera divertida i fent participar el públic. "Fa 40 anys va començar una bonica història amb el nom de Bambalina, que en aquell moment es deia Rialles. Tot va començar al centre parroquial, el lloc on es podien fer espectacles", així ha iniciat Govern la història. El dinamitzador ha animat el públic a victorejar algunes de les fites que l'Elvi ha explicat, com per exemple la decoració de l'escenari amb cortines de vellut color poma: "Quan l'Elvi digui color poma diem tots, ooh". 

En el discurs també s'ha fet menció a l'antic programa Temps de Rialles, que va estar en funcionament des dels inicis de l'entitat fins al 2003, quan Bambalina va passar a formar part de les entitats de La Xarxa "sense perdre la seva essència". Vila també ha destacat que en aquests 40 anys Bambalina ha fet gairebé 1000 espectacles, entre els més emblemàtics el FIT, el Mac and Xic o La Pallassada. 

Temps per a sorpreses i homenatges

Ja a les acaballes de l'acte, Elvi Vila ha volgut fer una especial menció als voluntaris "sense els quals res d'això hagués estat possible". Tots ells han pujat a l'escenari per a rebre un petit obsequi, i quatre d'ells, els que han estat a Bambalina des del principi, han rebut una placa especial. Aquests són la Rosa Maria Soler, Josep Maria Rivera, Maria Castellano i Núria Pladevall. També s'ha convidat l'alcalde Carlos Cordón a pujar a l'escenari, on ha destacat la important labora de Bambalina "perquè no s'apagui mai el teatre infantil en català". 

Activitats del 40è aniversari de Bambalina. FOTO: Nora Muñoz Otero

Activitats del 40è aniversari de Bambalina. FOTO: Nora Muñoz Otero

L'aniversari ha acabat com ho fan aquests tipus de celebracions: bufant espelmes. Robert Govern ha animat la canalla a bufar en una direcció fins que ha aparegut un pastís unflable gegant que ha quedat envoltat de confeti de tots els colors, a manera de tancament de festa. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.