La Biblioteca Central registra menys de la meitat de visitants en dos anys

La pandèmia ha afectat al ritme habitual de l'activitat de la Biblioteca Central de Cerdanyola, segons l'anàlisi de 2021

La Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès va reprendre el volum d'activitats de manera progressiva durant el 2021, tancant l'any  amb 93.000 visitants. La Biblioteca va passar l'etapa de tancament total en el 2020, i després de reobertures parcials amb poca programació cultural, les estadístiques de la pandèmia ja permeten la tornada a l'activitat normal amb les restriccions sanitàries ben presents. 

Durant l’any 2021, 93.000 persones van utilitzar els serveis de la Biblioteca Central, una xifra lluny encara de les 249.731 visites presencials en l'any 2019 de prepandèmia però que presenta un ritme en ascens. A més, la meitat de la població de Cerdanyola del Vallès disposa de carnet  havent registrat quasi 1.000 donades d'alta més en el 2021. 

Comparativa entre 2019 i 2021 

Les xifres que indiquen l'ús de les prestacions de la biblioteca han variat en els dos últims anys, il·lustrant les conseqüències de la pandèmia. A més de la diferència pel que fa a les visites, respecte del 2019 s'han prestat 19.000 documents menys i hi han hagut 150.000 visites menys al web. Tot i això, el volum d'activitats no ha baixat gaire; s'han fet 6 activitats menys en el 2021 respecte de 2019. 

Els títols més populars de l'any

El rànquing de les obres més prestades durant l’any passat registra una alta presència d’autores, que signen 5 dels 6 títols més deixats. Les tres novel·les més prestades en català van ser Aprendre a parlar amb les plantes de Marta Orriols, Permagel d'Eva Baltasar A l’amic escocès de Maria Barbal. Dolores Redondo María Dueñas encapçalen el rànquing de llibres en castellà, amb Todo esto te daré i Las hijas del capitan respectivament. El tercer llibre en castellà més prestat ha estat El paciente de Juan Gómez-Jurado.

Pel que fa als llibres infantils, destaca l’alt préstec de col·leccions com l’Agus i els MonstresDiari del Greg, o clàssics com De què fa gust la lluna? En música, els audiovisuals que van prestar-se més vegades van ser el del grup coreà BTSRosalíaJarabe de Palo i Rafaela Carra. I els títols de cinema més destacats van ser Spider-manParásitos o Érase una vez en Hollywood.

D'entre les seccions d’interès temàtic com gastronomiafil i agullafet a mà o món laboral, el que va tenir més consultes i préstecs va ser el de Món laboral on hi ha tot de llibres relacionats amb temaris d’oposicions, recerca de feina, emprenedoria, disseny de currículums, coaching...

Totes les biblioteques catalanes a l'abast

Una innovació del 2021 ha estat l’entrada en funcionament del catàleg Atenaon l’usuari té accés a tots els documents de les biblioteques públiques de Catalunya de forma gratuïta. Per aquest motiu, el préstec de documents entre biblioteques ha crescut molt. A la biblioteca de Cerdanyola del Vallès, un total de 7.300 s’han deixat o demanat al llarg de l’any passat.

Algunes activitats que ompliran el catàleg d'activitats de la Biblioteca Central en el 2022 són: una nova edició del joc de l’Okka, un nou club de lectura infantil, altres tipus de clubs de lectura, hores del conte, tallers diversos sobre doblatge, guions, superherois, presentacions de llibres, entre d'altres. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.