Els Castellers de Cerdanyola celebren el seu 21è aniversari

Aquest 12 d'octubre, els Castellers de Cerdanyola celebren el seu 21è aniversari amb una diada castellera especial acompanyats dels Castellers de Madrid

Aquest 12 d'octubre, els Castellers de Cerdanyola celebren el seu 21è aniversari amb una diada castellera especial. A partir de les 18 h, els Martinets ompliran la plaça de Joan Pau II acompanyats dels Castellers de Madrid.

 

Festa gran d'aniversari

Per celebrar més de dues dècades de castells a Cerdanyola del Vallès, els Martinets han organitzat una diada especial que començarà amb una cercavila a les 18 h davant el Museu d'Art de Cerdanyola (MAC). Des d'allà sortirà una cercavila amb els Martinets i els Geganters de Cerdanyola que anirà fins a la plaça Joan Pau II.

Un cop allà, a les 18.30 h començarà l'actuació castellera amb els Martinets i els Castellers de Madrid com a colla convidada. Un cop acabada l'actuació donaran pas al Correbars al ritme de batucada amb els Batúcamela i els Diables de Cerdanyola

Després del Correbars, a les 22 h es farà un sopar popular amb música a càrrec del DJ Crazy Mokeys al local dels castellers (carrer del Remei, 15).

 

Més de dues dècades de castells

L'any 1998, en un bar del carrer Sant Ramon, dues joves de 15 anys van convèncer els seus pares per formar la primera colla castellera de Cerdanyola. "Es va encendre la flama dels castellers", recordava en Carles Ros, un dels fundadors dels Martinets, durant el 20è aniversari l'any passat. Per sumar efectius, els primers membres de la colla van repartir informació bústia a bústia i es van anunciar en els mitjans de comunicació locals.

La colla cerdanyolenca, a més, va fer història sent la primera que es presentava fent un castell de 7.El primer cap de colla dels Martinets va ser Andreu Ollé. Per ordre, el van seguir Jaume Dalmau, Tufolet, Miquel Ballvé, Toni Muñoz, Borja Calvete, Jaume Guasch, Arnau Jaumandreu, Laia Comas i Martí Darka, qui ha assumit el càrrec aquesta temporada.

"La colla va començar fent castells de 7 i després va venir el que anomenem “època fosca”, fins que al 2007 aproximadament vam aconseguir tornar a fer un castell de 7 al “concurset” [el cap de setmana abans del concurs de Tarragona], que va ser el 3 de 7, i l’any següent ja vam fer el 3 i el 4 de 7. A partir d’aquí vam continuar sovintejant els castells de 7, els bàsics. Més endavant, ja vam fer el 5 de 7 i el 3 de 7 amb agulla, i ens vam mantenir en aquesta línia fins que va arribar l’Arnau Jaumandreu, un antic cap de colla. Amb l’Arnau vam acabar fent i sovintejant bastants castells de la gamma alta dels 7, i llavors ens vam plantejar fer un 4 de 8, i vam caure. També va caure la torre, però aquesta la vam aconseguir descarregar ja amb la Laia, la meva antecessora", explicava Martí Darka en una entrevista al TOT.

Després d'un inici intens, els Martinets van viure uns anys de baixada i resistència. Aquesta perseverança per mantenir la colla, va portar a anys de més esplendor. Des de la colla recorden com va afectar la declaració, l'any 2010, dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. A partir d'aleshores, els castells van augmentar la seva repercussió mediàtica i a Cerdanyola, els Martinets van aprofitar per començar la seva pròpia lluita: necessitaven un local per assajar.

Els Castellers de Cerdanyola assajaven al carrer i reivindicaven la necessitat de tenir un lloc tancat i segur per entrenar-se amb lemes com "Si no vols assajar en un fanal, lluita pel teu local". Un cop més, la perseverança va fer que l'any 2014, els Martinets inauguressin el seu propi local que els hi havia cedit l'Ajuntament.

 

martnets

 

Mira imatges històriques dels Castellers de Cerdanyola.