El cerdanyolenc Albert Lázaro va cedir tot el seu fons documental a la ciutat

Els documents que Lázaro va recopilar durant anys es dipositaran a un equipament municipal

L'activista i historiador cerdanyolenc Albert Lázaro va cedir tot el seu fons documental a la ciutat de Cerdanyola en el seu testament. Ho va fer amb l'objectiu de què pogués ser utilitzat i gaudit per qualsevol persona que hi volgués tenir accés. Ara, s'estudia si els documents poden formar part de l'Arxiu Municipal

L'historiador Miquel Sánchez i el periodista Juan Antonio Hidalgo van ser les persones designades per Lázaro perquè supervisessin que els documents eren dipositats en condicions correctes i per assegurar la seva preservació. Al testament, Albert Lázaro va nomenar primer a Sánchez, íntim amic seu, i com a relleu per si l'historiador no podia exercir la tasca va designar a Hidalgo. Ambdos han fet pública aquesta història per donar a conèixer "el darrer gest de generositat de l'Albert cap al poble que tant estimava i pel qual tant, tant va treballar durant tota la seva vida". 

El procés de la cessió

Concretament, Lázaro, qui va morir l'abril de 2022, cedia el seu fons al "Museu de Cerdanyola". El document va ser redactat en un moment en el qual al poble només hi havia un Museu. Era el museu d'història de Ca n'Ortadó, que fa ja anys que és fora de servei i que ha estat substituït pels de Ca n'Olivé i pel Museu d'Art. Per tant, l'escenari actual feia impossible aplicar, de forma automàtica, el que deia el document.

A finals del 2022, l'advocat dipositari del testament es va posar en contacte amb l'Ajuntament i amb Miquel Sánchez per comunicar les últimes voluntats de Lázaro. Sánchez, després d'estudiar el testament, va emetre un escrit indicant que, segons els seus criteris professionals, el millor lloc per assegurar la preservació dels documents era el Museu d'Art de Cerdanyola (MAC).

Va continuar tenint converses amb responsables municipals on aquests van suggerir com a millor ubicació l'Arxiu Municipal. L'historiador es va mostrar disposat a estudiar aquesta opció, sempre que l'Arxiu es dotés dels mitjans necessaris com per a començar a exercir funcions d'Arxiu Històric. Així, la qüestió està sobre la taula dels responsables municipals.

Referent de la lluita veïnal i cultural

Ja des del franquisme, Albert Lázaro va ser activista polític i cultural a Cerdanyola. Pioner en posar sobre la taula l'ecologia a la ciutat, va estar entre els fundadors de diverses formacions polítiques a Cerdanyola. "Sempre d'esquerres i catalanistes, li agradava recordar", assenyalen Sánchez i Hidalgo. Durant els últims anys de la seva vida, es va comprometre profundament amb les plataformes anti-abocadors de la ciutat.

"Deixeble directe de Jaume Mimó, alcalde de la repúbica i primer cronista del poble, va dedicar dècades de la seva vida a recollir material històric de Cerdanyola. Aquest és el fons documental que ara ha cedit a la ciutat", recorden els amics de l'historiador en un comunicat. A més a més, Lázaro va participar en iniciatives locals com la creació del nou escut i bandera de Cerdanyola. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.