La cerdanyolenca Elena Jaumandreu rep la Creu de Sant Jordi

Elena Jaumandreu ha estat una destacada muntadora cinematogràfica, arribant a treballar amb Orson Welles

La cerdanyolenca Elena Jaumandreu ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi, una de les màximes distincions que atorga la Generalitat i que distingeix persones i entitats amb una llarga trajectòria al servei de Catalunya. Elena Jaumandreu ha estat una destacada muntadora cinematogràfica, arribant a treballar amb Orson Welles, és membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català i fundadora del Taller de Cinema de Cerdanyola (TCC).

Aquest dimarts 30 de novembre, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha fet públic el llistat de guardonats amb la Creu de Sant Jordi d'aquest 2021. Elena Jaumandreu i Garrido és "la millor muntadora cinematogràfica del món" segons Orson Welles, amb qui va treballar en la pel·lícula Campanades a mitjanit. La cerdanyolenca va aprendre l'ofici del seu pare, Francesc Jaumandreu, un dels primers muntadors a l'Estat, i va desenvolupar bona part de la seva feina com a muntadora a Madrid, on va viure entre els anys 1942 i 1969.

Va ser a Madrid on es va estrenar com a primera muntadora d'una pel·lícula, que va resultar ser el clàssic d'Orson Welles, Campanades a mitjanit, l'any 1965. Jaumandreu va treballar en una quinzena de produccions, entre les quals destaquen el muntatge de la primera cinta d'Eloy de la Iglesia, Fantasía... 3; El cochecito, Las Vegas, 500 millones (1968), d'Antonio Isasi Isasmendi i Interior roig (1983), d'Antoni Anglada.

Ja a Cerdanyola del Vallès, l'any 2015 va fundar l'associació Taller de Cinema de Cerdanyola (TCC), un taller de cinema per a gent gran. Més recentment, l'any 2019 va ser nomenada membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.