El dol migratori centra l'exposició de Carmen Espinosa a Sala Elisa Arimany

L’Associació d’Amics del Museu d’Art de Cerdanyola impulsa l'exposició 'Itineràncies' de Carmen Espinosa

La Sala Elisa Arimany acull, a partir del 3 de desembre, l'exposició Itineràncies, centrada en el desarrelament i el dol migratori de la mà de l'artista colombiana Carmen Espinosa. L'artista repassa tot allò que implica el viatge migratori des de la seva pròpia experiència migratòria des de Colómbia fins a Catalunya. La mostra es presentarà el 12 de desembre a les 19 h. 

Dins del programa d'activitats de la Tardor Solidària, l’Associació d’Amics del Museu d’Art de Cerdanyola porta a la sala d'exposicions de la Biblioteca una mostra que s'endinsa en les vivències de les persones que emigren dels seus països d'origen. L'exposició presenta les creacions de l'artista colombiana Carmen Espinosa, veïna de Ripollet. Nascuda l’any 1971 en les terres del riu Cauca, a Cali (Colòmbia), Espinosa va arribar fa dues dècades a Barcelona.  

Precisament, el tema troncal del seu treball gira a l’entorn de la figura del desarrelament sorgit de la immigració. "Un fet que no és aliè al de tantes i tantes famílies que acaben omplint la maleta de noms, sabors i flassades de bressol que, més tard, esdevindran un mantell de records", destaquen des de l'organització.

Peces de quotidianitat 

El llenguatge de l'artista va més enllà de la simple utilització de materials reciclats ja que aquests esdevenen un punt clau en la interpretació de l’obra. Així, trobem peces destacables com ara Mis nombres: noms de les persones del seu entorn amorosament elaborats amb embolcalls de dolços cosits amb trossos de cabells; Intermitencias: records brodats en els típics i alhora identitaris coladors de cafè colombians; i Arepa: que reafirma el caràcter d’identitat amb la utilització del blat de moro, ingredient principal de l’arepa, l’aliment de base de la cultura colombiana.

Mortaja és, probablement, l’obra que sintetitza tota la mostra. A partir d’embolcalls d’aliments de la seva terra compartits i consumits entre les seves amistats de Catalunya al llarg de dotze anys. Al revers, un mapa dels viatges realitzats entre Cali i Barcelona esdevé el nexe d’unió d’aquesta peça, a voltes manta, a voltes mortalla. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.