Dones, memòria i pagesia: els tres eixos del 2024 al Museu d’Història de Cerdanyola

També s'han programat exposicions dedicades a la memòria democràtica

El Museu d’Història de Cerdanyola ha dissenyat per aquest any 2024 un programa d’exposicions en què s’alternen temàtiques tan diverses com la història, l’arqueologia, l’etnografia, la memòria històrica i democràtica o la natura. També s'implica la figura de la dona com a eix principal de les grans exposicions d'enguany. 

La sala d’exposicions temporals del Museu de Ca n’Oliver i l’Ateneu seran els espais que acolliran a partir del febrer les dues noves exposicions de gran format que el Museu d'Història ha programat, mentre que les petites es podran veure a diferents espais de la ciutat, però preferentment també a l’Ateneu.

 

La dona com a eix principal

Les mostres de gran format (In)visibles i (O)cultes i Itineraris de vida. Dones compromeses a Catalunya arribaran a la nostra ciutat aquest mes. Ambdues s’emmarquen en el programa municipal a l’entorn del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

 

(In)visibles i (O)cultes: del 24 de febrer a l'11 d’agost, al Museu de Ca n’Oliver

La mostra ha estat produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que proposa un viatge a través de l’espai i del temps per la vida de 24 dones científiques que la història ha fet invisibles. Des de l’antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, passant per totes les èpoques i tots els continents, descobrirem com les dones han estat ocultes, a tot arreu i des de sempre.

Des del Museu d'Història de Cerdanyola, destaquen que "la idea d’acollir aquesta exposició és fruit de la col·laboració entre el servei de Medi ambient" i assenyalen que "els elements expositius s’han produït perquè després siguin un recurs per als centres educatius de Cerdanyola que estiguin interessats en la ciència i les dones".

 

Itineraris de vida. Dones compromeses a Catalunya: del 29 de febrer al 18 de març, a l'Ateneu.

Es tracta d’una exposició que dona a conèixer la vida d’unes dones que van viure la Guerra Civil i les dècades posterior, moltes d’elles desconegudes, fins ara pel gran públic. La narrativa biogràfica i les imatges il·lustren els itineraris de vida d’aquestes dones compromeses a Catalunya.

Les protagonistes són la cantant Conxita Badia i Millàs, la modista i professora Maria Dolors Bargalló i Serra, la supervivent dels camps nazis Neus Català i Pallejà, la primera aviadora Maria Pepa Colomer i Luque, la psicòloga Júlia Coromines i Vigneaux, la política i feminista Enriqueta Gallinat Roman, l’escriptora Ana María Matute, la periodista María Luz Morales Godoy, l’activista i feminista Teresa Pàmies i Beltran, l’escriptora, activista i poeta Joana Raspall i Joanola, l’actriu Margarita Xirgu Sobirà i la primera alcaldessa democràtica Nativitat Yarza i Planes.

 

I tu? què has fet per a la victòria?: fins al 20 de setembre, al vestíbul del Museu de Ca n’Oliver

Aquesta mostra forma part del programa Memòria en Xarxa que promou i produeix l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i en el que el Museu d’Història participa en el comissariat (selecció de temes i textos generals). Enguany el tema escollit és l’esforç de guerra a la rereguarda republicana i porta com a títol general “I tu? què has fet per a la victòria?”. Cerdanyola del Vallès s’ha centrat en el tema dels refugiats, produint dos plafons on es parla de l’acollida que van rebre centenars de persones refugiades a la ciutat, en indrets com Flor de maig i cases particulars.

 

Al Vallès som gent de vinya: de mitjans de setembre a finals de desembre, al Museu de Ca n’Oliver.

La mostra creada en col·laboració entre els museus de Ripollet, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac i Rubí, va néixer amb l'objectiu d'investigar i difondre la tradició del cultiu de la vinya que uneix els pobles del Vallès. Segueix el fil temàtic de la vinya per tal d'explicar les lluites de la societat pagesa catalana, posant el focus d'atenció en les persones que duien a terme aquesta feina. La mostra va itinerant pels diversos museus del Vallès Occidental i ha comptat amb el suport econòmic de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Com ja és habitual, cada mostra anirà acompanyada per un programa de visites guiades i d’activitats complementàries en què sovint hi participen entitats de la ciutat com Vespres Literaris o el CRAC.

 

Exposicions de memòria democràtica

Durant el mes de maig, coincidint amb la commemoració de l’alliberament de Mauthausen i altres camps i el Dia en Memòria de les Víctimes del nazis d’Espanya, es programarà una exposició de petit format Memòria relacionada amb els camps de concentració i les víctimes.

De la mateixa manera, en el mes d’octubre, es farà una exposició relacionada amb el Dia Nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i les víctimes de la repressió franquista.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.