El Sincrotró d'Alba: la ciència, de Cerdanyola al món

És una de les infraestructures científiques més importants d'Europa

El sincrotró d'Alba és una infraestructura científica, ubicada a Cerdanyola, que té forta rellevància en l'àmbit de la ciència arreu del món. En aquesta infraestructura s'investiga a través dels electrons, fent-los xocar per veure quines són les reaccions que se'n generen. L'objectiu principal del Sincrotró és accelerar electrons per produir llum, la qual cosa permet veure i observar la composició atòmica i molecular d'aquests. L'estructura del sincrotró té un perímetre de 270 metres i 17 trams rectes, disponibles per la instal·lació de dispositius d'inserció.

Aquesta gran infraestructura científica és capaç de generar fins a 6.000 hores de llum anualment i és capaç d'oferir servei a més de 1.000 investigadors de la comunitat acadèmica i del sector industrial. Des del 2012 dona cabuda a usuaris oficials d'institucions espanyoles (75%) i a usuaris d'altres països (25%).

El Sincrotró d'Alba és gestionat pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS), amb seu a Bellaterra i confeccionat a parts iguals pel Govern espanyol i la Generalitat i va tenir un cost de prop de 202 milions d'euros. I el cost d'explotació anual volta els 15 milions d'euros.

 

 

El fet que aquest equipament sigui a Cerdanyola permet que el municipi tingui una forta incidència en la investigació científica. De fet, un dels motius pels quals el Sincrotró és a Cerdanyola és el fet que el campus científic de la Universitat Autònoma de Barcelona està ubicat a la ciutat. El projecte del Sincrotró, que va començar a gestar-se l'any 1994, es va engegar definitivament l'any 2003. La inauguració oficial, però, no va celebrar-se fins al març de l'any 2010.

En resum, el Parc de l'Alba és una gran àrea destinada a empreses tecnològicament avançades i d'investigació científica, fortament vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona, al Parc Tecnològic del Vallès i als nombrosos centres d'innovació i recerca que ja tenen la seva seu a la ciutat.

El motor i centre neuràlgic del Parc de l'Alba és el Sincrotró Alba, l'accelerador de partícules de darrera generació que atreu investigadors i empreses de recerca i desenvolupament d'arreu d'Europa.