Emoció i alegria en la trobada entre infants i dibuixants de la Festa de la Il·lustració

La llibreria l'Aranya tanca amb rècord de participació la 5a edició de la festa en honor als il·lustradors i il·lustradores

La plaça d'Enric Granados ha estat testimoni durant el matí de dissabte 28 de maig d'una 5a Festa de la Il·lustració que clou amb un èxit rotund de participació. Les cues d'infants esperant que els 10 il·lustradors i il·lustradores els signessin el llibre no han deixat de formar-se entre les 11 i les 14 h, i la contacontes Anna Casals Lloria tampoc ha pogut descansar.

S'ha instal·lat en una taula per a cadascun dels 10 il·lustradors en la 5a Festa de la Il·lustració. FOTO: Nora Muñoz Otero

S'ha instal·lat en una taula per a cadascun dels 10 il·lustradors en la 5a Festa de la Il·lustració. FOTO: Nora Muñoz Otero

"La percepció és que ha sigut l'edició més exitosa", segons la propietària de la llibreria l'Aranya, Olivia Pascual

Ple d'assistència

L'Aranya havia programat diversos tallers, però la quantitat de gent que s'arreplegava esperant la seva signatura no ha deixat temps per a cap altra activitat: "La signatura ja ha funcionat molt bé i no ha calgut fer cap pla B", explica la propietària, que també destaca el "ple" d'assistència al voltant d'Anna Casals. "Ha estat l'edició amb més gent, en què més s'ha venut, inclús l'any en què més bonica ha quedat la plaça", afegeix la llibretera. 

Grans cues en la 5a Festa de la Il·lustració de l'Aranya. FOTO: Nora Muñoz Otero

Grans cues en la 5a Festa de la Il·lustració de l'Aranya. FOTO: Nora Muñoz Otero

Pascual explica que aquest èxit es deu als anys de "rodatge" havent acumulat 18 anys d'experiència llibretera, i al fet d'apostar per un "valor segur" després de cinc edicions de festa "picant pedra". Tot plegat "sense haver rebut cap ajuda, que ens hagués agradat, de l'administració", apunta Olivia Pascual. 

Autors, retrobaments i venda de llibres

La signatura de llibres ha estat l'activitat central de la jornada. Des del primer fins a l'últim il·lustrador ha proporcionat un tracte personalitzat a les famílies, entretenint-se a fer dibuixos en els seus llibres i a xerrar sobre diversos temes. L'expectació es llegia en les cares dels infants que esperaven el seu torn tot estrenyent al llibre contra el pit. Els pares i mares també s'han contagiat de la il·lusió i han contribuït en aquesta interacció amb els artistes, interessant-se pels llibres.

La 5a edició de la Festa de la Il·lustració de l'Aranya ha venut molts llibres dels autors convidats. FOTO: Nora Muñoz Otero

La 5a edició de la Festa de la Il·lustració de l'Aranya ha venut molts llibres dels autors convidats. FOTO: Nora Muñoz Otero

També ha estat un matí de retrobaments entre pares i mares que es coneixien. Molts infants han aprofitat la calor per apropar-se a la gelateria del costat i refrescar-se amb un gelat. La Llibreria l'Aranya ha establert, com és habitual, un punt de venda reservat exclusivament pels llibres i àlbums dels autors convidats.  

Signatures creatives

La il·lustradora Roser Calafell celebra que la majoria d'infants s'han apropat a la seva taula amb llibres de la col·lecció de Tradicions, alguns dels quals van sortir fa 15 anys. En una ocasió, un nen li ha portat el de Camí de Santiago, un títol que ha donat peu a una conversa entre la dibuixant i el pare de l'infant: "És un moment de cohesió. Tenint en compte que la feina de l'il·lustrador és molt solitària, venir a trobades així i veure com de rebregat tenen els infants el llibre, és la millor recompensa", afirma Calafell. 

Molts pares i mares també s'han emocionat parlant amb els autors en la Festa de la Il·lustració de l'Aranya. FOTO: Nora Muñoz Otero

Molts pares i mares també s'han emocionat parlant amb els autors en la Festa de la Il·lustració de l'Aranya. FOTO: Nora Muñoz Otero

El pirata de les estrelles és un best-seller que ha motivat a molts nens i les nenes a apropar-se a la taula de l'Albert Arrayás. L'artista ha gaudit sentint com els participants explicaven les seves experiències envers el llibre: "M'han dit coses com, 'aquest el va descobrir fa anys i el llegim totes les nits', o, ¡aquest és el seu preferit'". 

Moltes de les signatures han estat d'allò més creatives. L'Anna Aparicio ha fet servir una tècnica peculiar amb la intenció d'establir relació amb el llibre que més ha signat, L'abecedari entremaliat: "A partir del seu nom, per exemple Marta, escric tot de paraules amb dibuixos que comencen per M menys una, llavors han de buscar la diferent en la dedicatòria". La dibuixant explica que molts infants li han portat Rebequeries, el primer llibre que va il·lustrar l'any 2014: "Fa molta il·lusió poder tornar a dedicar el primer llibre".

Toni Galmés dibuixant una signatura a la Festa de la Il·lustració de l'Aranya. FOTO: Nora Muñoz Otero

Toni Galmés dibuixant una signatura a la Festa de la Il·lustració de l'Aranya. FOTO: Nora Muñoz Otero

A més, el Club de Lectura de l'Aranya s'havia dedicat aquest mes als il·lustradors convidats a la festa, i molts dels infants han aprofitat la trobada per a comentar amb ells alguns temes sorgits en debat. Un dels apel·lats ha estat Albert Asensio: "Dos nens han detectat que sempre dibuixo algun esquirol, perquè és el meu animal preferit, i m'han volgut preguntar al respecte". 

Una contacontes incansable

Paral·lelament, també ha sigut molt popular la sessió de contacontes que ha fet Anna Casals Lloria. Asseguts a sobre de coixins i mantes a terra, els més petits han escoltat i observat embadalits les històries teatralitzades que Casals explicava llibre en mà. Els llibres que ha relatat eren una selecció de les obres dels autors convidats feta expressament per ells. 

Infants arreplegats al voltant de la contacontes convidada a la Festa de la Il·lustració. FOTO: Nora Muñoz Otero

Infants arreplegats al voltant de la contacontes convidada a la Festa de la Il·lustració. FOTO: Nora Muñoz Otero

La contacontes ha mantingut l'energia recarregada al llarg de tot el matí, guanyant-se així la confiança dels infants que a les acaballes de la sessió s'atrevien a interactuar amb ella. Els seus moviments i canvis d'entonació provocaven un gran magnetisme entre els infants. 

Overbooking de feina

Olivia Pascual assegura que la gran participació ha estat gràcies a la feina de difusió i d'involucrar altres equipaments que la llibreria havia fet prèviament. Diverses biblioteques de la zona s'han apropat a la plaça per a comprar obres i els autors han acumulat piles de llibres que havien de signar per a elles. "No hi comptàvem amb això i han tingut molta feina", afirma la propietària. A més, 5 escoles de Cerdanyola havien col·laborat amb la llibreria per a treballar aquestes lectures a classe, i molts dels alumnes s'han volgut apropar a conèixer els autors. "Tot ha sumat!", conclou la llibretera. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.