Les entitats de cultura popular de la ciutat frenen en sec la seva activitat

Amb els assajos i totes les actuacions anul·lades, algunes entitats s'han bolcat en les xarxes socials per seguir reivindicant la cultura de Cerdanyola

Les entitats de cultura popular de Cerdanyola del Vallès s'han vist obligades a parar la seva activitat en sec a causa de l'estat d'alarma pel coronavirus. Els assajos i totes les actuacions previstes pels mesos vinents han quedat ajornades i, fins i tot, anul·lades. Així i tot, algunes de les entitats han trobat una manera de seguir funcionant a través de les xarxes socials, ara més vives que mai.

 

Les actuacions i els assajos, suspesos

L'Esbart de Sant Marçal de Cerdanyola ha paralitzat tots els assajos. Andreu Sala, tresorer de l'Esbart explica que "la dansa és contacte continu" i que amb la crisi sanitària que s'està vivint, és inviable dur-ho a terme. A més, els balladors assajaven al Teatre Ateneu, que es manté tancat d'ençà que es va decretar l'estat d'alarma el 14 de març.

La Mostra Internacional de Dansa, que se celebrava el mes de juliol, ha quedat anul·lada, així com la tradicional ballada de la Festa Major del Roser de Maig. El grup, però, intentarà recuperar alguna de les actuacions que tenien previstes quan la situació torni a la normalitat.

L'activitat castellera de Cerdanyola acabava de començar la temporada. La il·lusió que acompanya començar un nou projecte i complir nous objectius s'ha vist truncada per l'aturament total dels assajos i actuacions. A més, fer castells és una de les activitats més perilloses pels contagis i, per aquesta raó, també seran una de les entitats culturals que més tardaran a reincorporar-se a la normalitat.

Els Martinets comptaven en descarregar els seus castells durant la diada local de març i amb l'actuació de la Festa Major del Roser de Maig. Els castellers ja saben que tenen la primera volta perduda, i viuen amb incertesa el que passarà amb la segona.

L'Agrupació Sardanista i els seus socis també es troben a l'expectativa i pendents de l'evolució del virus. Les ballades de la diada de Sant Jordi i de la Festa Major, que eren les pròximes actuacions, han quedat suspeses. En aquestes circumstàncies d'incertesa, l'entitat encara no ha pogut decidir el futur de les ballades, si s'ajornaran o si queden suspeses fins a l'any que ve.

 

La Casa de Andalucía, tancada i barrada ja fa més d'un mes, també ha suspès tots els actes previstos fins ara: la Feria de Abril, la Setmana Santa de Saetas i la Noche del Cante Jondo de la Festa Major del Roser de Maig. La intenció de l'entitat és, però, reprendre totes les actuacions possibles un cop s'aixequi l'estat d'alarma.

La Casa de Aragón també ha suspès tota l'activitat i té previst recuperar la trobada de tambors de cara al setembre. Així i tot, la concentració de tambors d'arreu d'Espanya a Teruel, el Festival de Jotas i les actuacions dins del programa de la Festa Major ha quedat cancel·lat. Fins i tot, José Aguayos, president de la Casa de Aragón, afirma que les Festes del Pilar es troben trontollant.

Més info: La cultura local s’adapta a la crisi del coronavirus amb incertesa

Les xarxes socials, impregnades de cultura

Fruit de la incertesa i del sentiment d'enyor, els Castellers de Cerdanyola s'han bolcat a les xarxes socials i han creat la campanya #FEMPinya. "Enyorem treure la camisa de l'armari, posar-nos la faixa i entrar a la plaça per fer pinya amb els companys", expliquen. Els Martinets proposen aquesta iniciativa per tal que totes les colles castelleres s'uneixin en un videoclip conjunt gravant-se des de casa i cantant a ple pulmó l'himne dels castellers "Tocant el cel amb la mà" d'Strombers.

També les classes de l'escola de flamenc i de dansa del ventre de la Casa de Andalucía han quedat suspeses presencialment però María Dávila, professora i bailaora a l'entitat, s'ha sumat a les classes online i ensenya als seus alumnes a través de les xarxes socials.

Encara que la Casa de Aragón no ofereixi concerts en directe, juntament amb els centres aragonesos dels municipis veïns i per alleugerir el confinament, van preparar un vídeo de recopilació de jotes cantades a casa.