La cultura local s’adapta a la crisi del coronavirus amb incertesa

L’estat d’alarma ha obligat a suspendre les activitats culturalsde la ciutat. Les entitats i centres culturals s’adapten al món virtual i esperen que la crisi acabi per definir la seva agenda.

La cultura és un altre dels sectors àmpliament afectats pels efectes de la crisi del coronavirus i l’aturada de les activitats. L’exemple més clar a Cerdanyola és la suspensió de la Festa Major del Roser de Maig, prevista pel primer cap de setmana de maig. “Des del govern volem fer una festa o alguna celebració, però tot depèn de què ens deixaran fer després de l’estat d’alarma. No podem concretar una data”, explica la regidora de Cultura, Pepi Rivera.

Aquesta incertesa és la protagonista de l’agenda cultural suspesa a la ciutat. Es podran recuperar les activitats que han quedat suspeses per l’estat d’alarma?

 

Pendents de les limitacions posteriors a l’estat d’alarma

Un dels nuclis culturals de la ciutat és l’Ateneu. La programació d’espectacles del teatre local ha quedat anul·lada i no hi ha data per recuperar-les. De nou, tot dependrà de les indicacions posteriors a l’aixecament de l’estat d’alarma. Des del consistori preveuen que no es podran reprogramar espectacles com a mínim fins al mes d’agost.

La situació de confinament també fa impossibles les classes dels cursos de l’Ateneu de forma presencial. En algun cas, com el curs d’art, el professorat ha optat per fer classes de forma virtual a través de videoconferències. A través d’aquest tipus de trobades també es reuneixen els membres de l’Agrupació Musical de Cerdanyola (AMCV). Malgrat que no poden fer assajos amb normalitat, els membres de la banda es troben virtualment per parlar de música i mantenir el contacte. Pel que fa a la coral, el seu director Manel Cubeles facilita material perquè puguin seguir assajant. L’entitat, a més, ha decidit mantenir el sou dels seus directors malgrat que no es pugui assajar amb normalitat.

La crisi de la Covid-19 ha obligat a suspendre fins a sis actuacions de l’AMCV, amb les pèrdues econòmiques que comporten aquestes cancel·lacions. La seva pròxima esperança és el Concert al Castell previst per al 26 de juny. La presidenta de l’entitat, Laia Seró, assegura que contemplen tots els escenaris possibles: “Mantenim el Concert al Castell fins a nova ordre i treballem per avançar-nos a tots els escenaris possibles. Tenim clara quina és la nostra responsabilitat com a entitat de la ciutat i farem tot el possible per sortir a tocar, sempre sent conscients de la crisi sanitària que ens envolta”. 

 

Imaginació per adaptar-se

L’adaptació de les propostes culturals de la ciutat està sent clau per mantenir-se vives durant l’estat d’alarma. Un exemple són les iniciatives del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC). A través de les xarxes socials han engegat campanyes de difusió de les obres que formen el museu i s’han sumat a iniciatives per fomentar la participació del públic. El director del MAC, Txema Romero, explica que s’han adaptat per mantenir dues funcions del museu actives. Per una banda, la conservació i protecció de les peces d’exposició i l’edifici, i per una altra, la tasca de difusió cultural que fa el MAC.

Mantenint la col·laboració amb les entitats locals, el MAC ofereix continguts a través de les seves xarxes socials. “Es podran veure entrevistes amb els artistes contemporanis de l’exposició L’home Nu”, destaca com a exemple el director del MAC. A més, l’Associació d’Amics del MAC (AMAC) oferirà, el 19 d’abril a les 12 h una sessió de mindfulness a través de videoconferència a càrrec del psicòleg Xavier Gimeno (cal inscriure’s enviant un correu a amics.maccerdanyola@gmail.com. 

Des de l'AMCV defineixen la situació com un "repte majúscul" i l'assumeixen reinventant actuacions com el vídeo que van gravar confinats tocant 'Yo ya no quiero na'. Aquestes trobades, expliquen, també els serveixen per canalitzar emocions i compartir-les. Una d'aquestes emocions és el dol per la mort del cantant de la coral Josep Escoda a causa de la Covid-91. 

Més info: Cerdanyola celebrarà un Sant Jordi 2020 virtual

 

La importància de la cultura

La cultura, en totes les seves formes, és la gran protagonista dels dies de confinament dels cerdanyolencs. La lectura, la música, el cinema, les sèries i les iniciatives culturals a xarxes socials són l’entreteniment amb que molts ciutadans omplen els seus dies.

El director del MAC, Txema Romero, va patir la Covid-19 i va estar ingressat a l’hospital per la malaltia: “Jo que he patit en primera persona el virus, puc assegurar que els continguts culturals, les xarxes i les relacions socials són imprescindibles perquè hi ha molta sensació de solitud. Necessitem la cultura”. En aquesta línia, la presidenta de l’AMCV, Laia Seró, reivindica el paper de la cultura i la necessitat de cuidar-la: “Una bona gestió d’aquesta crisi no s’entendria sense tenir cura de la cultura”.

 

La vista posada en el Blues

Tenint en compte que les festes de barri de l’estiu també s’han suspès, l’Ajuntament considera que el pròxim gran acte de la ciutat serà el Festival de Blues. La regidora de Cultura, Pepi Rivera, assegura que l’organització s’està centrant en la contractació d’artistes nacionals perquè no saben si els grups i artistes internacionals podran viatjar quan s’hagi de celebrar el Blues.