Chris Ribeiro: "La dansa oriental és molt sensual i femenina"

L'Escola de Dansa del Ventre Chris Ribeiro estrena, el 30 de novembre, l'espectacle "Las mil y una noches"

Chris Ribeiro és professora i coreògrafa de dansa oriental. Està registrada pel sindicat de la dansa de Rio de Janeiro i té formació universitària en gestió i producció d'events. La seva escola de dansa oriental, Escola de Dansa del Ventre Chris Ribeiro, es troba a la Casa de Andalucía i acull a dotze grups de dones que practiquen aquesta vessant de la dansa. El 30 de novembre a les 19 h estrena "Las mil y una noches" al Teatre Ateneu, un espectacle de dansa oriental pel que ja s'han esgotat pràcticament totes les entrades i que transporta l'espectador a cinc països diferents a través de la dansa. El TOT l'entrevista per conèixer més a fons la seva tasca dins de Cerdanyola i del món de la dansa.

 

Què és més positiu de practicar la dansa del ventre?

Es treballa molt el costat femení, l’autoestima i la musculatura interior femenina -el que es coneix com a sòl pelvià-. Crec que és una dansa molt bonica de ballar amb dones. Transmet una energia molt bonica i és una dansa molt sensual i femenina. Practicant-la exercites tot el cos, així com la ment, perquè connectes amb el teu moviment i el teu cos. Quan estàs ballant no estàs pensant en cap altra cosa i penso que és un moment únic, sobretot avui en dia que falta temps per a un mateix. És un moment en el que estem amb nosaltres mateixes, i és molt important tenir aquest temps.

S’ha de saber moure el ventre per ballar la dansa oriental?

No. S’ha de venir amb ganes, i tot lo demés es va aprenent. L’alumna, quan entra a classe, no és conscient dels músculs que té. Quan comencem a treballar la dansa hi ha moviments molt concrets que fan que se’t deixi anar tot el cos. Moltes vegades l’alumna arriba molt rígida perquè de vegades tenim postures i posicions a la feina que ens exigeixen ser molt rígids. Jo crec que la dansa va bé per això mateix, perquè moltes alumnes arriben aquí molt rígides i ballant comencen a deixar-se a anar, a estar més femenines. Llavors, a aquestes persones que han de mantenir una postura més masculina, o rígida, a causa de determinats llocs de treball, la dansa del ventre les ajuda a deixar-se anar i tornar al seu estat natural, femení.

Un home pot practicar la dansa del ventre?

Sí, i fins i tot n’hi ha molts que la practiquen. Jo crec que és una dansa molt femenina, però un home la pot practicar, i n’hi ha molts que ho fan molt bé. Hi ha homes que es mouen d’una manera sorprenent. Per tècnica es pot fer i per art també. Tot i així, hi ha dances àrabs que són masculines i que es poden practicar amb aquesta masculinitat que ténen els homes, però això ja és decisió de cadascú.

Per al treball dels òrgans interns no crec que tingui els mateixos beneficis que en les dones, però en quant a la musculatura corporal sí. Es treballa tot el cos independentment del sexe.

Portes entre 25 i 28 anys sent professora de dansa del ventre. Què és el que més t’omple com a docent?

M’agrada la sala d’aula i veure el resultat amb les meves alumnes. Moltes vénen per recomanació mèdica, a través de ginecòlegs o psicòlegs. És un ball que els metges recomanen. Quan aquesta gent em ve a buscar, sobretot amb propòsit terapèutic, i jo veig un progrés, em quedo molt feliç perquè crec que també és la meva funció ajudar a aquesta gent a desenvolupar una vida més sana. Independentment de si vénen per plaer, per recomanació mèdica o perquè creuen que el ball és bonic, la gent ve amb una proposta i surt amb una altra. M’agrada actuar sobre l’alumna. Que ella se n’adoni de com la dansa és important per la seva vida. Sobre l’aspecte de la bellesa i sobre l’aspecte terapèutic.

Com has acabat a la Casa de Andalucía de Cerdanyola?

Fa 11 anys, un grup de 6 noies em va trobar a través d’una coneguda. Resulta que la professora de dansa oriental de la Casa de Andalucía se n’havia anat i la meva coneguda em va recomanar a mi com a nova professora posant en valor la meva experiència com a ballarina i professora. Vaig venir a probar per veure si els hi agradava, i aquí estic des de llavors. Quan vam començar, tan sols tenia un grup de 6 alumnes. Ara tinc 12 grups repartits entre totes les edats.

Algun d’aquests grups és d’infants?

Ho intento, però entre les nenes no hi ha tanta busca com en dones adultes. M’agradaria treballar amb infants per la part lúdica, ja que es podria treballar d’una altra manera. Sí que tenim un horari disponible per a infants, però encara no hem format un grup.

El que sí que destaca és la gent gran, ja que hi ha moltes dones grans que practiquen la dansa del ventre pels beneficis que té per la seva salut. És una ajuda molt gran en la recuperació de malalties, així com per altres problemes com la incontinència.

L'Escola de Dansa del Ventre Chris Ribeiro es troba a La Casa de Andalucía

Com interactua l’Escola de Dansa del Ventre Chris Ribeiro amb la Casa de Andalucía?

Fem participacions a Cerdanyola, en el Festival de la Dansa, el Dia Internacional de la Dansa… Encara que jo sigui l’Escola de Dansa Oriental, sempre ballem per la Casa. Anem sempre junts! Ara mateix hi ha algun projecte nou com, per exemple, el que farem amb el restaurant-bar de la Casa de Andalucía. Farem un sopar / espectacle on el convidat ve a sopar i pot veure un espectacle de dansa. Sempre estem creant projectes junts. Sóc de la Casa de Andalucía, en formo part, aquesta és casa meva i és la meva família. En un sector difícil de portar com la dansa, aquí estic molt contenta. La gent és molt amable i sempre em donen suport en tots els projectes, confiant plenament en la meva feina, fet que és molt important per seguir endevant. Anem tirant per l’art i per l’amor al que fem.

Creus que aquí a Catalunya es valora la dansa oriental?

Aquí a Catalunya la gent està bastant interessada en la dansa oriental i no veig que això s’acabi. És un ball milenari i es preserva. Es transforma, però es preserva i la gent cada cop és més conscient dels beneficis que té practicar-la i per això la busca cada cop més.

 

L'Escola de Dansa del Ventre Chris Ribeiro, amb motiu de l'entrevista oferta al TOT, convida a tots els lectors que ho vulguin a una classe gratuïta el divendres 8 de novembre a les 18 h a la Casa de Andalucía de Cerdanyola del Vallès. Es pot reservar plaça a través del número de telèfon que apareix a la pàgina web de l'Escola.