L'exposició 'Història de les mans' arriba a Cerdanyola de la mà del MAC i del MNAC

Un diàleg entre el passat i el present que reflexiona sobre l'evolució del contacte tàctil amb obres contemporànies i antigues

El Museu d'Art de Cerdanyola porta a la ciutat l’exposició Història de les mans, un projecte comissariat per Alexandra Laudo que ofereix una revisió d’aspectes destacats de la història cultural de les mans i de la relació tàctil de la societat amb el món. El projecte proposa un diàleg entre aquesta història i obres d’art contemporani d’artistes actuals, conjuntament amb una selecció de peces del romànic, gòtic, renaixement, barroc i art modern procedents de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

L'exposició itinerant 'Història de les mans' arriba a Cerdanyola.

L'exposició itinerant 'Història de les mans' arriba a Cerdanyola.

La mostra es podrà visitar al MAC fins al 10 de març i s’inaugura al museu cerdanyolenc el pròxim divendres 19 de gener, a les 19 h, amb una visita comentada de la comissària Laudo. Una desena de municipis més acullen aquesta exposició organitzada amb la col·laboració del MNAC. A cadascún dels municipis se'l convida a incorporar una obra seva a la exposició itinerant. 

El contacte al llarg dels temps

En paraules d’Alexandra Laudo, “les obres reunides ens conviden a pensar sobre les formes de comunicació, coneixement i producció que al llarg dels temps s’han articulat a través del contacte”. Alhora, l'exposició posa de relleu la progressiva evolució en l'actualitat "cap a una cultura digital en què la manualitat conviu amb formes de relació fonamentades en el contacte dactilar i en la mediació de dispositius i pantalles tàctils", les quals segons la comissària, "mitiguen i transformen la relació física amb els objectes, les persones i altres elements del nostre entorn”.

25 obres de la col·lecció del MNAC

El diàleg que proposa Alexandra Laudo s’articula en nou àmbits temàtics relacionats amb les mans: autoritat i poder, lectoescriptura i història, control i determinació, treball i cures, diners i valor, pits i martiri, medicina i cos malalt, desig i pecat, i inicis i finals.

El MNAC hi col·labora amb una selecció de 25 obres dels artistes Antoni Abad, Isabel Banal, Isabel Barios, Damià Campeny, Colita, Mirari Echávarri, Raquel Friera, Camille Henrot, Fermín Jiménez Landa, Claudi Lorenzale, Mestre de Cinctorres, Joan Morey, Antoni Muntadas, Levi Orta, Pasqual Ortoneda i María Sánchez, així com també obres anònimes dels segles XIII, XV, XVI i XVIII i monedes del segle XX.

Malgrat que l’origen de la creació artística recau en les mans, l’art és el territori de la vista per antonomàsia i el tacte ha quedat relegat, especialment per motius de conservació. La importància de la tactilitat s’ha posat de manifest més que mai amb la pandèmia de Covid-19, remarcant, en paraules de la comissària, que “tocar és deixar una part de nosaltres en la superfície del món i dels altres, i alhora, canviar, mutar, ser transformat en aquest contacte que ens permet ser, momentàniament, una singularitat plural”.

El MAC incorpora una obra sobre el llenguatge de signes

Per tal d'enriquir el diàleg entre la col·lecció del MNAC i obres d’artistes contemporanis, es convida els espais expositius participants en la itinerància a incorporar una obra local o vinculada al municipi. A Cerdanyola del Vallès, l’obra convidada és un dibuix de l’alfabet dactilològic realitzat per Marian EspinalJosep de Togores l'any 1920, que forma part de la col·lecció del museu.

Es tracta d'una representació visual de les lletres en llengua castellana i el seu signe en la posició dels dits de les mans. L’autoria s’atribueix tots dos artistes, sense que se sàpiga del cert si un li va dibuixar a l’altre o si el van fer junts. Josep de Togores es va quedar sord als dotze anys, arran d’una meningitis, i tot i que entenia i parlava el català, el castellà i el francès, també usava el llenguatge signat.

Activitats dinamitzadores per a tots els públics

Àgora Serveis Culturals ofereix als visitants una sèrie de recursos per contextualitzar i aprofundir amb els plantejaments de l’exposició. A Cerdanyola, el servei educatiu ha programat "Una mà d’històries", una visita dinamitzada per a famílies amb infants a partir de 5 anys (preferiblement) el diumenge 21 de gener, a les 12 h. Per a públic adult, (a partir de 16 anys) la visita comentada i dialogada "Mirades tàctils", ofereix una aproximació al passat i al present a través de les mans, diumenge 18 de febrer, a les 12 h.

A més, també hi haurà un "Taller de frottage", a càrrec de l'artista Marc Larré, per a públic familiar, que tindrà lloc diumenge 10 de març, a les 12 h. Tant les visites del servei educatiu com les activitats vinculades són gratuïtes. Per a més informació i realització de reserves cal tricar al telèfon 935 914 130 o bé enviar un correu electrònic a mac@cerdanyola.cat.

Accessibilitat per a diversitats funcionals

L’exposició estarà totalment adaptada a tot tipus de persones amb alguna diversitat funcional, a més d'oferir un catàleg i espai de documentació de lliure consulta pel visitant. S'hi podran trobar textos en Braille, macrocaràcters i lectura fàcil, un vídeo guia amb llengua de signes guies d’anticipació de la visita per a persones amb TEA (Transton de l’Espectre Autista). També, serveis educatius i activitats vinculades amb intèrpret de llengua de signes, serveis educatius adaptats per a grups concertats de persones amb Alzheimer, per a grups de persones amb discapacitat cognitiva i per a grups de persones amb TEA.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.