El Fantosfreak premia el terror i la tendresa en la seva 20-21a edició

Festival Internacional de Curmetratges Fantàstics i Freaks de Cerdanyola ha tancat una edició especial després de dos anys des de l'edició anterior

El terror basc ha estat el triomfador d'un Fantosfreak que ha abaixat el teló d'una edició especial per al públic i per a l'organització dos anys després de l'última edició. El Festival Internacional de Curmetratges Fantàstics i Freaks de Cerdanyola del Vallès ha guardonat amb el primer premi el terrorífic curt Dar-dar, del director basc Paul Urkijo.

Aquest divendres 16 de juliol s'ha fet l'última sessió del festival, en la qual s'han anunciat i projectat els curtmetratges guanyadors de les diferents categories. A més, el Fantosfreak ha fet una mirada enrere recuperant curts exitosos d'edicions anteriors i ha fet riure al públic amb els gags de producció pròpia. 

 

Terror, tendresa i amor pel Fantosfreak

El primer premi (1.000 euros) del Fantosfreak ha anat a parar al País Basc, des d'on ha arribat el curt Dar-dar del director Paul Urkijo, qui no ha pogut recollir el guardó perquè es troba gravant la seva nova pel·lícula. La foscor i els records de malsons que marquen el film han aconseguit el silenci absolut de la plaça del Turonet els dos dies que s'ha projectat. 

Paul Urkijo agraeix el primer premi del Fantosfreak. FOTO: Mónica GM

Paul Urkijo agraeix el primer premi del Fantosfreak. FOTO: Mónica GM

 

El Segon premi (500 euros) ha coincidit amb el Premi del públic (300 euros) com a curt més votat pels assistents durant les quatre primeres nits de projeccions. El curtmetratge d'animació Sound between the Crowns, del txec David Bornstein ha captivat el públic del Fantosfreak amb una animació cuidada i elegant i mostrant una tendresa poc habitual entre els curts del festival. Cal destacar que aquesta ha estat l'edició amb més curts d'animació.

Pel que fa al Tercer premi del jurat (300 euros), ha estat per a Horroscope de Pol Diggler. El director del curt ha recollit el premi en persona i ha mostrat la seva estima i admiració cap al Fantosfreak: "Fa 10 anys que vinc al festival i aquest curt l'hem fet seguint l'esperit Fantosfreak".

Rafa Dengrà entrega el tercer premi a Pol Diggler. FOTO: Mónica GM

Rafa Dengrà entrega el tercer premi a Pol Diggler. FOTO: Mónica GM

 

L'últim premi amb dotació econòmica és el Garmanbozia a l’esperit més freak (300 euros), que ha anat a mans de Daniel Cervantes i el seu curt divertit Vegano de Minecraft.

Mencions especials

Com ja és costum, el Fantosfreak també ha fet un seguit de mencions especials a diferents curts. El Premi Pepito de Oro a la millor mort ha estat per a La ultima navidad del universo dels catalans Adrián Carmona i David Múñoz.

El Premi Charlie a la criatura més entranyable ha estat per al curt d'animació danès Tales froms the multiverse de Moller, Tange i Smith. Pel que fa al Premi Gagci, se l'ha emportat Delito de odio de Pablo Vara, un curt amb referències indirectes a l'actualitat política i social.

El millor ensurt ha estat el de A little taste de Víctor Català amb el Premi Avestruz, i el millor crit ha estat el de la protagonista de Dar-dar, curt guanyador del festival. Finalment, el Premi Ya se sabe o es sospechoso a la frase més mítica ha estat per a Purasangre de César Tormo.

El Fantosfreak ha habilitat 700 cadires cada nit al Parc del Turonet amb reserva prèvia. FOTO: Mónica GM

El Fantosfreak ha habilitat 700 cadires cada nit al Parc del Turonet amb reserva prèvia. FOTO: Mónica GM 

El festival sobreviu a la pandèmia

El repte més gran del Fantosfreak d'enguany ha estat l'adaptació d'un festival de tradició oberta a les restriccions obligades per la pandèmia. Així, aquest any s'ha estrenat la reserva de seients per poder accedir-hi. A més, la pantalla i les cadires s'han ubicat en un nou emplaçament amb la pantalla dirigida cap a la plaça de l'Estatut. Segons ha apuntat el director del festival Rafa Dengrà al TOT, la pantalla i la distribució d'aquest any es podria repetir a les pròximes edicions.

Dengrà també ha reconegut el suport de l'Ajuntament instal·lant una pantalla més gran i aconseguint un projector més potent. El director del Fantosfreak també s'ha mostrat content amb la resposta i el comportament del públic en una edició especial.