El GREC valora els seus tres anys d'activitat i anuncia noves donacions, col·laboracions i millores

Dels principals objectius per al 2021 destaquen la voluntat d'intensificar la col·laboració amb l'Ajuntament i la dinamització d'algunes sales de ca n'Ortadó

El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) ha arribat als tres anys d'activitat. Aquests anys són fruit de gairebé 6.000 documents històrics de la ciutat recuperats; 4.800 de fotografies i documents històrics i més de 800 llibres, diaris i revistes íntegres i íntegrament disponibles online.

Així, el GREC tanca el 2020 en positiu. Malgrat les dificultats i haver de modificar radicalment el full de ruta que s'havien marcat, van reinventar-se i centrar-se en les activitats online. 

Des del Grup, destaquen especialment l'exposició virtual sobre les festes majors de Cerdanyola, que van organitzar durant el Roser de Maig, la recuperació de les que possiblement són les primeres imatges en vídeo filmades a la ciutat pel llegendari humorista Valentí Castanys, que van presentar, també online, conjuntament amb el MAC, i l'edició del seu primer llibre "57 cartells de Cerdanyola" d'Albert Lázaro.

Nous projectes per al 2021

"L'any 2021 l'entitat seguirà centrant la seva activitat, sobretot, en el món online", afirmen des de l'entitat. Com a principals objectius per aquest nou any s'hi troben la millora del seu arxiu online (amb una millor catalogació dels documents), la publicació dels materials que encara no estan disponibles i la captació d'un elevat volum de donacions de material responent a les ofertes que han tingut durant els darrers mesos.

També han començat a treballar en la digitalització de l'arxiu del Cerdanyola Al Dia. Finalment, voldrien editar, després de l'estiu, una o dues monografies més sobre temes locals. També estan a punt de finalitzar un treball sobre la història del ball de gitanes a Cerdanyola, que van posar en marxa com a resposta a una demanda rebuda per part d'una entitat cultural que recull la història del ball de gitanes a tot Catalunya.

Des de l'entitat destaquen "la seva voluntat d'ajudar per aconseguir que Cerdanyola disposi d'un Arxiu Històric dotat de tots els
recursos necessaris per garantir la preservació del patrimoni documental de la ciutat". En aquest sentit, han començat també a treballar amb l'Ajuntament per explorar la possibilitat d'establir un conveni de col.laboració amb la UAB que fes possible que estudiants de la Universitat fessin part de les seves pràctiques acadèmiques catalogant els materials recuperats. 

Finalment, i com a gran novetat per aquest any, destaquen l'acord amb l'Ajuntament que farà possible poder dinamitzar, de forma provisional i mentre no comencin les obres d'acondicionament previstes a l'edifici, alguns dels espais de Ca N'Ortadó (antic Museu de Cerdanyola, a la Plaça Sant Ramon). Una tasca que es posarà en marxa tan aviat com la situació sanitària ho faci possible.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.