El GREC recupera el que podrien ser les imatges cinematogràfiques més antigues de la ciutat

El GREC està restaurant una pel·lícula de Valentí castanys filmada a Cerdanyola a inicis del segle XX


El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola del Vallès (GREC) va recuperar, durant el mes d'agost, el que podrien ser  les primeres imatges de cine mai rodades a la ciutat. Es tracta del film La Bicicleta, íntegrament rodat a Cerdanyola a inicis del segle XX pel dibuixant Valentí Castanys, que es presentaran al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) el pròxim 14 de novembre en una edición online del Festival de Curts Cinematogràfics.

Les imatges van ser captades fa ara gairebé un segle per Valentí Castanys, un dels humoristes gràfics més importants del segle XX i creador, entre d'altres, de l'Ávi del Barça. Castanys va estar fortament vinculat a Cerdanyola durant molts anys i formava part del col·lectiu d'estiuejants i era especialment actiu, junt amb altres artistes i intel·lectuals, del desaparegut Casino de Cerdanyola.

Durant la seva llarga trajectòria, Castanys va publicar milers d'acudits als principals diaris i revistes de cada etapa històrica, però també va publicar llibres, va escriure obres de teatre i va participar en l'enregistrament de discos al costat de figures tant conegudes com Joan Capri. "El que molta gent no sap és que també era un fanàtic del cinema i que va experimentar amb el setè art", expliquen des del GREC.

Aquest estiu, consultant arxius històrics, els membres del GREC van trobar una sorprenent notícia que explicava que als anys 30, Valentí Castanys havia guanyat un premi cinematogràfic amb un curt humorístic titulat La Tragèdia de Cordelles, rodat íntegrament a Cerdanyola. Van començar a investigar per intentar recuperar aquesta cinta però, malauradament, sembla que s'ha perdut. Sorprenentment, però, i després de contactar amb la família del dibuixant, van descobrir que es conservaven dos curts de l'artista. Un d'ells, La Bicicleta, també rodat íntegrament a Cerdanyola a principis del segle XX.

Fotograma de la pel·lícula de Castanys. FOTO: Cedida pel GREC

Fotograma de la pel·lícula de Castanys. FOTO: Cedida pel GREC

La família Castanys ha dipositat les cintes en mans del GREC, que ara les està digitalitzant i intentant restaurar per millorar la qualitat de les pel·lícules. La Bicicleta inclou diverses imatges de la Cerdanyola d'aquella època que possiblement siguin les més antigues mai filmades a la ciutat. El Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) ja ha iniciat un projecte de recerca amb l'entitat, que incorpora a l'alumnat del Màster Oficial Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic de la UAB, amb l'objectiu de programar una exposició al voltant de la troballa i de la relació de Castanys amb Cerdanyola.

El GREC, amb la col·laboració del MAC, presentarà públicament aquest curtmetratge el proper dia 14 de novembre, a les 22 h. Es farà en una edició especial del Festival de Curts cinematográfics que cada any organitza el MAC i que aquest any es farà online. Es podrà seguir mitjançant l'adreça online www.cerdanyola.net/castanys.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.